Serbia va cere permisiunea forțelor NATO să trimită 1.000 de polițiști și militari în Kosovo

  • 16 Decembrie 2022 16:40
Serbia va cere permisiunea forțelor NATO să trimită 1.000 de polițiști și militari în Kosovo

Guvernul sârb va cere comandantului forțelor NATO de menținere a păcii să permită Belgradului să trimită până la 1.000 de polițiști și personal militar în Kosovo, a anunțat joi seară președintele Aleksandar Vucic, citat vineri de Reuters.

Este prima dată când Belgradul solicită desfășurarea de trupe în Kosovo după o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite ce a pus capăt războiului din 1998-1999, în timpul căruia NATO a bombardat ce mai rămăsese din Iugoslavia destrămată și care cuprindea Serbia și Muntenegru pentru a proteja Kosovo, cu majoritate albaneză, scrie Digi24.

„Guvernul va cere revenirea a sute, dar nu mai mult de 1.000 de trupe de armată și poliție”, a spus Vucic, adăugând că va trimite solicitarea prin e-mail și o va înmâna fizic KFOR, misiunea NATO în Kosovo, vineri la un punct de trecere a frontierei. „Nu mă aștept să primesc un răspuns pozitiv”, a notat Vucic, conform Agerpres.

Solicitarea vine în timpul unui val de ciocniri între autoritățile din Kosovo și sârbii din regiunea de nord, unde aceștia constituie o majoritate.

Rezoluția ONU prevede ca Serbiei să i se poată permite, dacă aprobă KFOR, să-și staționeze personal la punctele de trecere a frontierei, situri religioase creștine ortodoxe și zone cu majoritate sârbă.

Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008, cu sprijin occidental. Independența sa este recunoscută de 110 țări, dar nu de Serbia, Rusia și cinci state membre ale Uniunii Europene.

„Asistăm cu toții la amenințarea constantă a Serbiei la adresa Kosovo”, a declarat joi președintele Kosovo Vjosa Osmani parlamentului la Pristina. „Serbia și liderul ei Vucic știu foarte bine că prezența armatei sârbe pe teritoriul Kosovo a încetat o dată pentru totdeauna la 12 iunie 1999”, a adăugat el.

Serbia urmărește să adere la UE, dar pentru a-și completa procesul de aderare trebuie să rezolve problemele cu Kosovo.

Kosovo a depus joi o cerere de aderare la UE. Ambele părți au convenit asupra unui dialog sub egida UE în 2013, dar s-au făcut puține progrese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău