Serbia și Kosovo au încheiat „un acord privind libera circulație” pentru a detensiona situația de la graniță

  • 28 August 2022 15:30
Serbia și Kosovo au încheiat „un acord privind libera circulație” pentru a detensiona situația de la graniță

Serbia și Kosovo au ajuns la un acord privind libera circulație între cele două state, după o recrudescență a tensiunilor provocată de noile reguli administrative și frontaliere impuse de conducerea de la Pristina.

Negocierile au fost desfășurate sub egida UE. Conducerea de la Pristina a consimțit să nu introducă de la 1 septembrie, așa cum era intenția sa, permise de sejur persoanelor care intră în Kosovo cu carte de identitate sârbă, transmite adevarul.ro.

De asemenea, Serbia va suprima permisul pe care îl impune cetățenilor din Kosovo, potrivit Agerpres.

Josep Borell a transmis pe Twitter informații legate de încheierea negocierilor dintre Serbia și Kosovo. 

"Sârbii kosovari, precum și toți ceilalți cetățeni, vor putea călători liber între Kosovo și Serbia folosindu-și cărțile de identitate. UE tocmai a primit garanții de la premierul (Albin) Kurti în acest sens", a scris el.

Kosovo voia și să le ceară cetățenilor sârbi din Kosovo să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare sârbe de la mașini cu cele ale Republicii Kosovo.

Aceste măsuri au condus la noi violențe la finalul lunii iulie în nordul Kosovo, pe care minoritatea sârbă le-a considerat abuzive. 

Din păcate, pentru această măsură nu a fost făcut un compromis în timpul discuțiilor de sâmbătă, a afirmat cu regret Josep Borell. 

"Munca nu s-a terminat, unele probleme sunt în continuare în suspensie. Aștept de la cei doi lideri să continue să dea dovadă de pragmatism și de spirit constructiv cu scopul de a rezolva problema plăcuțelor", a indicat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău