Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

  • 19 Martie 2023 13:50
Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

Kosovo și Serbia au convenit asupra punerii în aplicare a unui acord susținut de Uniunea Europeană pentru normalizarea relațiilor, a anunțat sâmbătă seara șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, deși între cele două părți există în continuare unele dezacorduri.

Kosovo și Serbia poartă discuții mediate de UE de aproape 10 ani, de la declararea independenței Kosovo în 2008, la aproape un deceniu după ce războiul a pus capăt dominației sârbe. Însă Serbia consideră în continuare Kosovo ca fiind o provincie separatistă, iar conflictele dintre vecinii din Balcani au alimentat temerile legate de o revenire a conflictului, scrie Calea Europeană.

După 12 ore de discuții între prim-ministrul kosovar Albin Kurti, președintele sârb Aleksandar Vucic și oficiali ai UE, părțile au convenit asupra punerii în aplicare a acordului pe care ambele părți l-au agreat în februarie, la Bruxelles.

Cei doi lideri au avut întâlniri separate cu Borrell înainte de o sesiune trilaterală în orașul Ohrid, din Macedonia de Nord.

„Kosovo și Serbia au convenit asupra anexei de punere în aplicare a acordului privind calea spre normalizarea relațiilor dintre ele”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE reporterilor.

Cu toate acestea, șeful diplomației europene a recunoscut că părțile nu au căzut de acord asupra tuturor punctelor, iar
Anexa la Acordul privind calea spre normalizarea relațiilor va fi considerată adoptată prin emiterea unei declarații a Înaltului Reprezentant al UE, în condițiile în care documentul nu a fost semnat de Serbia.

„Trebuie să recunosc că inițial am propus o propunere mai ambițioasă și mai detaliată pentru anexă. Din păcate, părțile nu au putut ajunge la un acord asupra acestei propuneri detaliate. Acest lucru s-a datorat, pe de o parte, faptului că, în opinia mea, una dintre părți, Kosovo, a fost lipsită de flexibilitate în ceea ce privește substanța și, pe de altă parte, [din cauza] principiilor declarate anterior de Serbia de a nu semna, deși era pe deplin pregătită pentru punerea în aplicare. Pentru a încerca să evităm aceste situații, am făcut o serie de propuneri creative atât în ceea ce privește semnarea, cât și în ceea ce privește substanța, însă părțile nu au reușit să găsească o soluție reciproc acceptabilă pe cât de ambițioasă am propus-o noi. Prin urmare, anexa și acordul sunt considerate adoptate prin declarația mea care va fi publicată”, a explicat Josep Borrell.

Vorbind separat, la o altă conferință de presă, premierul kosovar Albin Kurti a declarat, deși Serbia nu a semnat încă Acordul, finalizarea discuțiilor de sâmbătă noaptea reprezintă „o recunoaștere de facto între Kosovo și Serbia”.


Borrell a subliniat că acest acord este, mai presus de toate, pentru cetățenii din Kosovo și Serbia, nu pentru UE.

„Acesta stabilește că oamenii pot circula liber între Kosovo și Serbia folosind propriile pașapoarte – recunoscute reciproc – acte de identitate și plăcuțe de înmatriculare. Implică faptul că oamenii pot studia și munci fără să se întrebe dacă diplomele lor și locul unde le-au obținut pot fi o problemă. Acordul poate aduce noi oportunități economice prin creșterea asistenței financiare, prin cooperare în domeniul afacerilor și prin noi investiții în Kosovo și Serbia. Acesta prevede oportunități mai bune de angajare pentru toată lumea din Kosovo și Serbia, fără birocrație inutilă. Și înseamnă, de asemenea, mai mult comerț, deoarece certificatele necesare pentru import și export nu vor mai fi o problemă. Pentru sârbii din Kosovo, înseamnă mai multă siguranță, certitudine și predictibilitate – atunci când vine vorba de protecția și drepturile lor în Kosovo – inclusiv pentru Biserica Ortodoxă Sârbă și pentru siturile de patrimoniu cultural și religios sârbesc. Mai multă securitate, certitudine și predictibilitate”, a arătat șeful diplomației UE.

În context, Borrell a declarat că UE va cere cu fermitate ambelor părți să își îndeplinească obligațiile dacă doresc să adere la bloc, avertizând că, în caz contrar, vor exista consecințe.

De altfel, în Anexa privind punerea în aplicare a acordului, publicată sâmbătă seara, părțile iau act de faptul că cele două documente cadru vor deveni părți integrante ale proceselor respective de aderare la UE ale Kosovo și Serbiei. Totodată, cele două părți recunosc că orice nerespectare a obligațiilor care le revin în temeiul Acordului, al Anexei sau al Acordurilor din cadrul Dialogului din trecut poate avea consecințe negative directe asupra proceselor lor de aderare la UE și asupra ajutorului financiar pe care îl primesc de la UE.

De asemenea, Kosovo se angajează să lanseze imediat negocieri în cadrul Dialogului facilitat de UE cu privire la stabilirea unor acorduri și garanții specifice pentru a asigura un nivel adecvat de autonomie pentru comunitatea sârbă din Kosovo, un subiect îndelung disputat.

În cele din urmă, UE se angajează să organizeze o conferință a donatorilor în termen de 150 de zile pentru a stabili un pachet de investiții și de ajutor financiar pentru Kosovo și Serbia. Însă, nicio plată nu va avea loc înainte ca UE să stabilească faptul că toate dispozițiile Acordului au fost pe deplin puse în aplicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău