Serbia se aliniază cu UE și renunță la exercițiile militare planificate în Belarus împreună cu Rusia

  • 10 Septembrie 2020 08:53
Serbia se aliniază cu UE și renunță la exercițiile militare planificate în Belarus împreună cu Rusia

Serbia nu va mai participa la exercițiile militare pe care urma să le desfășoare împreună cu Rusia în Belarus în condițiile în care țara se aliniază poziției europene în ce privește situația tensionată din Belarus, scrie Agerpres.

Serbia, țară candidată la aderarea la UE dar care are legături strânse cu Rusia, urma să participe în septembrie, împreună cu forțe ruse și belaruse, la exercițiile numite „Fraternitatea slavă 2020” în Belarus. „Ni s-a cerut, cu prețul unui abandon al viitorului nostru european, să renunțăm la exercițiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarus”, a declarat ministrul de Externe sârb.

Serbia, care este neutră pe plan militar, a fost confruntată „cu o puternică presiune nemeritată din partea Uniunii Europene” și va suspenda în consecință participarea sa la exercițiile militare cu toți partenerii săi timp de șase luni, a adăugat el. Serbia și Belarus întrețin relații amicale, Belgradul primindu-l în decembrie pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Serbia dorește însă și să adere la UE și a fost complimentată în august de ambasadorii occidentali atunci când a susținut o declarație a UE care critica alegerile prezidențiale controversate din Belarus.

Manevrele militare ar fi trebuit să se deruleze cu participarea a 1.500 de soldați într-un sector situat în apropiere de orașul Brest (sud-estul Belarus) în cursul celei de a doua jumătăți a lunii septembrie, potrivit Ministerului belarus al Apărării.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău