Serbia respinge un nou plan european de normalizare a relațiilor cu Kosovo

  • 06 Noiembrie 2022 15:35
Serbia respinge un nou plan european de normalizare a relațiilor cu Kosovo

Guvernul sârb a respins sâmbătă drept "inacceptabilă" o propunere a Germaniei și Franței de normalizare a relațiilor cu Kosovo care includea recunoașterea de către Serbia a independenței fostei sale provincii, transmite EFE.

"Nu ne oferă posibilitatea de a dialoga, deoarece baza de la care se pornește (că Kosovo este independent) este inacceptabilă pentru noi", a explicat ministrul de externe sârb Ivica Dacic, potrivit postului de radio B-92, transmite Agerpres.

Consiliul Securității Naționale "a concluzionat în unanimitate că această propunere este inacceptabilă", a anunțat Dacic, care a adăugat că țara sa își menține poziția de a nu participa la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.

"Nu pot să ne ceară: unu, adoptați sancțiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteți admiterea Kosovo în ONU și în Consiliul Europei. Cine ar accepta așa ceva?", a subliniat el. "Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privință nu sunt generoși, cum nu sunt nici în ceea ce privește intrarea (Serbiei - n.r.) în Uniunea Europeană", a spus ministrul.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, și-a exprimat vineri convingerea că propunerea Franței și Germaniei presupune un "progres și un salt înainte în procesul" de normalizare a relațiilor dintre Serbia și Kosovo, care și-a declarat unilateral independența în 2008.

Șeful diplomației europene a adăugat că, în zilele următoare, vor fi analizate răspunsurile celor două părți la acest plan și a reamintit că normalizarea relațiilor lor este "foarte importantă" pentru aspirațiile celor două țări de a deveni într-o zi membre ale Uniunii Europene.

Deși detaliile propunerii franco-germane nu au fost făcute publice, mass-media regională a indicat că aceasta ar presupune ca Serbia să accepte independența Kosovo și intrarea fostei sale provincii ca țară suverană în Organizația Națiunilor Unite. În schimb, Serbia ar primi ajutor financiar și posibilitatea unui proces mai rapid de intrare în UE.

Biroul lui Borrell a avertizat sâmbătă că tensiunea reînnoită între Serbia și Kosovo pune în pericol munca de mediere desfășurată în ultimii ani și "îngreunează situația de securitate din regiune".

Reprezentanții sârbilor din nordul Kosovo au decis sâmbătă să părăsească instituțiile de stat din această entitate pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităților centrale cu privire la plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor deținute de sârbi.

UE a avertizat că această măsură ar putea crește tensiunea și a insistat ca Kosovo să prelungească termenul limită pentru schimbarea plăcuțelor de înmatriculare după 21 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău