Serbia: Protestatarii care contestă rezultatele alegerilor s-au ciocnit cu polițiști în fața Primăriei din Belgrad. Parchetul a cerut anchetarea presupusei fraude electorale / video

  • 25 Decembrie 2023 10:25
Serbia: Protestatarii care contestă rezultatele alegerilor s-au ciocnit cu polițiști în fața Primăriei din Belgrad. Parchetul a cerut anchetarea presupusei fraude electorale / video

Manifestanții care contestă rezultatele alegerilor legislative recente din Serbia au atacat duminică primăria din Belgrad, spărgând geamuri cu pietre, înainte de a fi împinși înapoi de poliție, relatează Agerpres.

Protestatarii au aruncat în clădire cu pietre, bețe și ouă, spărgând geamuri și încercând să forțeze intrarea, dar au fost respinși de forțele de poliție din interior.

Polițiștii, care au folosit în special spray cu piper, se aflau în fața intrării principale a primăriei, protejați de scuturi. În jurul orei locale 22:00, manifestanții au fost dispersați.

Președintele naționalist Aleksandar Vucic, al cărui partid a fost declarat câștigător la alegerile legislative din 17 decembrie, a afirmat că autoritățile vor avea capacitatea de a aresta și de a-i judeca pe cei responsabili pentru aceste incidente.

"Aceste scene sunt dramatice (...) dar nu este nicio revoluție în derulare și nu vor învinge", a declarat el la postul proguvernamental Pink TV, potrivit agenției de presă Beta.

Într-un comunicat, Ministerul de Interne a cerut demonstranților să nu recurgă la violențe și a asigurat că reprezentanții opoziției au "garantat că astfel de evenimente nu se vor mai produce".



Votul din 17 decembrie a atras critici pe scară largă după ce o echipă de observatori internaționali - inclusiv reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) - a denunțat o serie de nereguli.

Parchetul sârb a anunțat sâmbătă că i-a cerut poliției să strângă probe cu privire la acuzațiile de fraudă comisă în timpul alegerilor recente din Serbia

Serbia a organizat alegeri legislative și locale pe 17 decembrie, în cursul cărora partidul președintelui Aleksandar Vucic a declarat că a obținut o victorie zdrobitoare.

Însă scrutinul a suscitat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaționali, ce a inclus reprezentanți ai OSCE, a denunțat o serie de ''nereguli'', printre care cazuri de ''cumpărare a voturilor''.

Germania a calificat presupusele fraude drept ''inacceptabile'' pentru o țară care dorește să adere la Uniunea Europeană, SUA i-au cerut Belgradului să răspundă ''îngrijorărilor'' observatorilor electorali, iar UE a declarat că ''procesul electoral din Serbia are nevoie de ameliorări tangibile și de noi reforme''.

Printre alte nereguli semnalate figurează buletine de vot falsificate ce au fost găsite în mai multe urne de vot la Belgrad.

În pofida avalanșei de critici, președintele Vucic a rămas imperturbabil. ''Nu trebuie să existe niciun dubiu asupra faptului că vom apăra voința poporului'', a declarat el în această săptămână.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău