Serbia nu va impune niciodată sancțiuni împotriva Moscovei, chiar dacă negociază aderarea la UE, declară liderul de la Belgrad
-
22 Februarie 2018 15:18
Serbia va păstra legături strânse cu Rusia și nu va impune niciodată sancțiuni împotriva Moscovei, chiar dacă negociază aderarea la Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele sârb Aleksandr Vučić, în urma unei întâlniri la Belgrad cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Serbia nu își va schimba politica față de Rusia și nu va introduce niciodată sancțiuni împotriva Rusiei. Serbia nu a vorbit niciodată împotriva Rusiei și nu o va face”, a spus Vučić, citat de Bloomberg.
Vucic a mai precizat că aderarea la UE prevede coordonarea politicii externe cu Bruxelles-ul, însă Serbia va lua în considerare legăturile vechi cu Rusia.
„Serbia se află pe calea europeană, dar va continua să aibă cele mai bune relații cu Rusia. (…) Serbia va continua să-și dezvolte propriile politici și ne așteptăm să primim înțelegere din partea UE în această privință. Serbia este o țară independentă și liberă”, a mai declarat președintele sârb.
Aleksandr Vucici a subliniat că Serbia intenționează să adere la politica de neutralitate militară.
„În prezent, Serbia are o situație mai bună a finanțelor publice decât acum 3-4 ani, astfel încât vom continua să ne modernizăm rapid armata. Vrem să fim capabili să ne protejăm țara, teritoriul. I-am spus ministrului Lavrov că Serbia este neutră din punct de vedere militar, iar această poziție de neutralitate militară nu se va schimba”, a mai spus liderul de la Belgrad.
Cu toate acestea, președintele sârb a vorbit despre cooperarea militară cu Rusia și despre intenția Belgradului de a cumpăra din Rusia cel puțin șase elicoptere militare, precum și sisteme de apărare aeriană.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Serbia va primi gratuit 30 tancuri T-72 și 30 de vehicule de recunoaștere și de patrulare BRDM-2.
Comisia Europeană a adoptat, pe 6 februarie, Strategia pentru Balcanii de Vest, care confirmă perspectiva europeană a regiunii ca ”investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune”. Documentul prezintă prioritățile și domeniile în care se va aplica o cooperare comună consolidată și abordează provocările specifice cu care se confruntă Balcanii de Vest, în special necesitatea unor reforme fundamentale și a unor relații de bună vecinătate, precizează CaleaEuroepana.ro
De altfel, în cadrul discursului său susținut în plenul reunit al Parlamentului Europen la Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a precizat că statele din Balcanii Occidentali trebuie să îndeplinească criteriile de la Copenhaga, afirmând totodată că ”anul 2025 nu reprezintă un orizont clar, ci o dată orientativă”.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker va efectua un turneu în regiune Balcanilor Occidentali, în contextul eforturilor de contracarare a influenței Rusiei și Chinei în regiune. În cadrul turneului programat în perioada 26 februarie – 1 martie, Jean-Claude Juncker se va deplasa în Belgrad (Serbia), Podgorica (
Muntenegru), Pristina (Kosovo), Sarajevo (Bosnia-Herțegovina), Skopje (Macedonia), Tirana (Albania), culminând cu Sofia, capitala Bulgariei, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.