Serbia introduce pedeapsa cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate

  • 21 Mai 2019 16:10
Serbia introduce pedeapsa cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate

Serbia și-a amendat marți Codul penal prin introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru infracțiuni precum violul și crima atunci când victimele sunt copii, femei însărcinate și persoane lipsite de ajutor, transmite dpa.

Legea Tijana a fost inițiată de către Igor Juric, a cărui fiică Tijana a fost răpită, violată și ucisă în anul 2011. Juric și-a asigurat sprijinul a 160.000 de persoane pentru inițiativa sa și a fost prezent în parlament în momentul votării actului normativ.

Noua lege permite, de asemenea, o pedeapsă de închisoare pe viață, dar cu posibilitatea de eliberare condiționată după executarea a 27 de ani, pentru infracțiuni ca genocidul și alte crime de război, asasinatul politic, criminalitatea organizată și periclitarea ordinii constituționale.

Pentru infracțiunile respective pedeapsa era de până la 40 de ani de închisoare.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, i-a solicitat anterior în cursul acestei luni Belgradului să reconsidere amendamentele respective întrucât regulile europene în domeniu stipulează că o sentință pe viață trebuie să includă posibilitatea eliberării.

Un judecător de la o curte de apel sârbă, Miodrag Majic, a declarat luni pentru postul privat de televiziune N1 că noile norme încalcă convențiile internaționale și standardele europene.

''A lăsa pe cineva fără speranță este considerată o pedeapsă inumană'', a spus Majic.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău