Serbia îi cere Rusiei să oprească recrutarea sârbilor online pentru războiul din Ucraina

  • 17 Ianuarie 2023 15:44
Serbia îi cere Rusiei să oprească recrutarea sârbilor online pentru războiul din Ucraina

Rusia ar trebui să-și oprească eforturile de a recruta sârbi online pentru a lupta alături de grupul ei paramilitar Wagner în Ucraina, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, citat marți de Reuters.

Vucic a criticat site-urile și grupurile social media din Rusia care publică reclame în limba sârbă în care grupul Wagner cheamă voluntari să se alăture rândurilor sale, scrie Agerpres.

"De ce voi, cei de la Wagner, chemați pe oricine din Serbia când știți că este împotriva regulamentelor noastre?", a spus Vucic luni noapte într-o emisiune difuzată de Happy TV din Belgrad.

Voluntari sârbi au participat la lupte alături de forțe proruse în Ucraina în 2014 și 2015. Nimeni nu are o idee clară despre numărul lor exact, dar zeci de sârbi s-au înscris pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, potrivit observatorilor.

Legislația Serbiei interzice participarea cetățenilor săi în conflicte din străinătate și mai multe persoane au fost condamnate pentru încălcarea ei.

Vucic a respins acuzațiile conform cărora grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, are o prezență în Serbia, unde organizații pro-Kremlin și ultranaționaliste au sprijinit invazia în Ucraina.

Marți, agenția de presă rusă RIA, preluată de Reuters, a difuzat filmări TV cu doi bărbați mascați, identificându-i drept voluntari sârbi la un curs de instruire în folosirea de arme, în părțile controlate de ruși din regiunea Zaporojie a Ucrainei.

Serbia este candidat la aderarea la Uniunea Europeană, principalul ei partener comercial și investitor, dar menține de asemenea cooperarea comercială și militară cu Rusia, un aliat slav și creștin ortodox tradițional, notează Reuters.

Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, i-a avertizat de asemenea pe sârbi să nu se alăture rușilor în războiul împotriva Ucrainei.

"Acest lucru va avea consecințe legale odată ce vor putea fi trași la răspundere în fața organelor de stat", a declarat Vucevic la Radio Europa Liberă.

Deși a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei împotriva Ucrainei la Națiunile Unite și în alte câteva forumuri internaționale, Belgradul a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei.

Serbia este în întregime dependentă de importurile de gaze din Rusia și retailerul ei de petrol NIS este deținut de compania rusă Gazprom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău