Serbia este mai departe ca oricând de Europa: „Schimbările actuale din Europa seamănă cu căderea Zidului Berlinului”

  • 17 Octombrie 2022 18:13
Serbia este mai departe ca oricând de Europa: „Schimbările actuale din Europa seamănă cu căderea Zidului Berlinului”

Serbia este mai departe ca oricând de Europa și reputația sa este cea mai defavorabilă din 1999, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Kosovo, Viola fon Cramon, care a comparat schimbările actuale din Europa cu căderea Zidului Berlinului, relatează digi24.ro.

Într-un interviu publicat în ediția de luni a ziarului Nova din Belgrad, eurodeputata germană a declarat că Serbia se află cel mai departe de Uniunea Europeană după 2000.  În opinia sa, din cauza poziției Belgradului cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei, Serbia ar putea fi izolată de comunitatea internațională fără ca cineva să realizeze acest lucru. 

„Oamenii își dau ochii peste cap când Serbia și progresele sale sunt menționate la reuniuni în cadrul instituțiilor europene”, a spus Viola fon Cramon. În ceea ce privește dialogul Belgrad-Pristina, ea a afirmat că ambele părți ar trebui să ia în considerare în mod serios propunerea Parisului și Berlinului, deoarece „următoarea (propunere) s-ar putea să nu fie una mai bună”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat în ultimul său discurs public că Serbia ar putea conta pe o aderare accelerată la UE și pe beneficii economice semnificative dacă nu va opri aderarea Kosovo la ONU și la alte instituții internaționale, notează Agerpres. Citând surse diplomatice, presa albaneză a raportat că, potrivit planului Paris-Berlin, o nouă etapă a dialogului Belgrad-Pristina ar urma să înceapă anul viitor, la un deceniu după semnarea Acordului de la Bruxelles. 

Apoi, după alți zece ani, când UE va fi gata să se extindă către Balcanii de Vest, ar urma să se ajungă la un acord formal final de recunoaștere ca o condiție prealabilă pentru aderarea la UE a Kosovo și a Serbiei. Dacă planul va fi acceptat, independența Kosovo va fi recunoscută de celelalte cinci state membre UE care nu au făcut-o încă, în timp ce Serbia va primi un ajutor financiar considerabil și va fi recunoscută ca o putere a regiunii, potrivit Albanian Post. Viola fon Cramon a afirmat că Serbia a depus multe eforturi pentru a șterge imaginea sa nefavorabilă după anii 1990, însă poziția sa actuală ar putea anula acest lucru.  „Schimbările tectonice din Europa și impactul lor se aseamănă cu căderea Zidului Berlinului. De aceea, mesajul meu pentru toată lumea din Serbia este: treziți-vă”, a mai spus raportorul PE, Viola fon Cramon.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău