Serbia, alegeri parlamentare tensionate

  • 17 Decembrie 2023 12:05
Serbia, alegeri parlamentare tensionate

Astăzi, 17 decembrie, sârbii se prezintă la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul național, cel al provinciei autonome Vojvodina și primarii a 65 de municipalități, informează Radio România Actualități.

Cu aproximativ 6 milioane și jumătate de cetățeni așteptați să voteze, scrutinul acoperă alegerile pentru cei 250 de deputați în Adunarea Națională de la Belgrad, cunoscută și sub denumirea de Narodna Skupština.

Președintele sârb Aleksandar Vučić își menține eforturile pentru a consolida poziția partidului său populist în contextul alegerilor parlamentare anticipate și locale de acest weekend.

Observatorii atrag atenția asupra unei atmosfere tensionate, caracterizată de intimidări și presiuni mediatico-politice. Așteptările opoziției sunt ridicate, cu atenția concentrată asupra rezultatelor din administrația capitalei, Belgrad.

În pofida unui context marcat de controverse și acuzații de părtinire în mediul public, cetățenii sârbi își exercită dreptul democratic la vot în speranța de a-și modela viitorul politic.

Rezultatele alegerilor vor aduce claritate asupra direcției politice pe care o va adopta țara în următorii ani. La scrutinul de duminică se confruntă Partidul Progresist Sârb, sau SNS, fostul partid al lui Vučić (care-l controlează și acum), cu o coaliție de opoziție pro-occidentală care încearcă să spargă monopolul puterii deținute de populiști din 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău