Serbia acuză SUA de încălcare a dreptului internațional susținând ideea unei armate kosovare

  • 15 Martie 2018 08:15
Serbia acuză SUA de încălcare a dreptului internațional susținând ideea unei armate kosovare

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a afirmat miercuri că Statele Unite ale Americii (SUA) susțin formarea unei așa-numite „armate a Kosovo'', bazată pe recunoașterea nelegitimă a independenței Kosovo, și că aceasta nu va aduce stabilitate nimănui în Balcanii de Vest, relatează agenția Xinhua.

Declarația fost făcută după ce Vucic s-a întâlnit cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și euroasiatice. Mitchell a sosit marți la Belgrad, după ce a vizitat Pristina și Skopje, la începutul turneului său balcanic.

În cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu Mitchell, Vucic a precizat că Serbia dorește îmbunătățirea relațiilor sale cu SUA, în special în domeniul investițiilor și cel al comerțului.

Dar Serbia „nu poate rămâne tăcută în legătură cu poziția sa diferită'' când vine vorba de relația cu provincia separatistă sârbă Kosovo și Metohija, care și-a declarat în mod unilateral independența în 2008, cu sprijinul SUA și al aliaților săi occidentali, a declarat Vucic.

Potrivit declarațiilor lui Aleksandar Vucic, deși Serbia și SUA sunt de acord că este necesară menținerea păcii între Belgrad și Pristina, precum și continuarea dialogului dintre ele, mediat de Uniunea Europeană, ele sunt în dezacord în legătură cu planul pe termen lung privind formarea așa-numitei „armate a Kosovo''.

Vucic a afirmat că formarea oricăror forțe de securitate în Kosovo contravine Acordului de la Kumanovo (1999), care a pus capăt campaniei de bombardamente ale NATO, condusă de SUA, precum și rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

La rândul său, Wess Mitchell a declarat că Serbia reprezintă ''baza'' regiunii Balcanilor și că SUA sprijină integrarea sa în Uniunea Europeană, precum și dialogul dintre Belgrad și Pristina mediat de către UE.

În opinia lui Mitchell, există un nou spațiu pentru soluționarea problemelor arzătoare din regiune care au ținut Balcanii pe loc timp de decenii, cea mai importantă fiind normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo.

„Întotdeauna am repetat poziția pe termen lung a SUA când vine vorba de securitate în Kosovo. Susținem Kosovo și dreptul său de a avea forțe de securitate profesioniste care vor include și sârbi din Kosovo'', a declarat Mitchell.

Vucic a subliniat că problema Kosovo este în prezent cel mai mare obstacol în calea Serbiei de aderare la UE. Serbia este gata să vorbească despre compromisuri, dar „nu va accepta umilirea poporului său și distrugerea țării sale'', a conchis președintele sârb. 

Sursa: Agerpress

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău