Serbia a scos din Dunăre epava unei nave germane scufundată de marina nazistă
-
08 August 2024 19:08
Autoritățile sârbe au scos pentru prima oară după mult timp din Dunăre una dintre cele peste 200 de epave pe care marina Germaniei naziste le-a scufundat în apele fluviului în august 1944, a declarat miercuri ministrul sârb al transporturilor și infrastructurii, Goran Vesic, citat de dpa.
Înainte de toate, a indicat ministrul sârb pe Facebook, va fi efectuată o investigație pentru a determina dacă mai există explozibili la bordul epavei, după care aceasta va fi expusă publicului larg, transmite Agerpres.
Serbia intenționează să recupereze în total 21 dintre aceste epave din Dunăre, a spus el. Proiectul este finanțat din fonduri UE.
În perioadele în care nivelul apel din Dunăre scade din cauza secetei și a caniculei, părți ale acestor epave ies în mod periodic la suprafață.
Deja de opt decenii, acestea obstrucționează navigația pe această secțiune a Dunării, în apropierea orașului Prahovo.
Dunărea formează granița cu România în această zonă.
În august 1944, armata sovietică avansa spre vest și controla deja defileul Porților de Fier de pe Dunăre, în amonte de Prahovo.
Retragerea planificată inițial a flotei germane de pe Dunăre și din Marea Neagră pe cursul fluviului nu a mai fost posibilă. În consecință, contraamiralul german Paul Willy Zieb a ordonat ca cele peste 200 de nave de război și de marfă să fie scufundate.
Majoritatea celor aproximativ 8.000 de soldați și civili aflați la bord au fugit pe jos din calea armatei roșii care înainta.
Unele dintre navele scufundate în acea perioadă au fost scoase din Dunăre la scurt timp după încheierea războiului, amintește dpa.