Separatiștii transnistreni instalează o nouă „vamă” pe Nistru, pe terenurile locuitorilor din satul Bîcioc

  • 24 Februarie 2018 13:55
Separatiștii transnistreni instalează o nouă „vamă” pe Nistru, pe terenurile locuitorilor din satul Bîcioc

Separatiștii transnistreni au decis să înstrăineze terenurile unor locuitori din satul Bîcioc, care au fost preluate de „Comitetul Vamal rmn”, în scopul construcției unui „terminal vamal internațional”. Delegația Republicii Moldova din Comisia Unificată de Control (CUC) informează că acest lucru a fost confirmat de către copreședintele Comisiei, Oleg Beleakov.

În context, partea moldovenească a atenționat membrii CUC asupra inadmisibilității acestor acțiuni destabilizatoare ale Tiraspolului, transmite IPN.

Astfel de terminale includ: piste de control vamal și grăniceresc, ghișee pentru personal, clădire administrativă cu infrastructură de bariere, semne de circulație, marcaj rutier, toate acestea acoperite cu copertină. Concomitent, este planificată construcția unui cartier vamal pentru deservirea și concentrarea transportului de mare tonaj, supus procedurii de vămuire a mărfurilor importate, exportate, tranzitate.

Delegația Republicii Moldova atenționează că aceste lucrări sunt efectuate de transnistreni în mod unilateral, fără coordonarea Comisiei Unificată de Control. Astfel, a fost ignorată decizia din 31 ianuarie anul curent, luată în cadrul ședinței comune de experți în domeniul transporturilor și infrastructurii rutiere, care a decis că doar vehiculele cu capacitatea de până la 10 tone vor putea traversa podul rutier peste râul Nistru, amplasat în preajma localităților Gura-Bâcului și Bâcioc.

Îngrijorările și argumentele expuse de către delegația moldovenească au fost susținute de către co-președintele rus Ilia Uvarov, care a chemat repetat la identificarea unei soluții amiabile legate de redeschiderea circulației pe podul din preajma râului Nistru, se mai spune în comunicatul CUC.

Totodată, Delegația Republicii Moldova a difuzat o declarație prin care își manifestă îngrijorarea privind blocarea de către transnistreni a deciziilor CUC cu privire la  redeschiderea circulației pe podul din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc.

Amintim că, podul de peste râul Nistru din preajma localității Gura Bâcului și Bîcioc a fost redeschis pe 20 noiembrie 2017.

Podul Gura Bâcului - Bîcioc a fost deteriorat în 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparație a constituit aproximativ 30 de milioane de lei. Podul este parte a drumului internațional M-5, care face parte din rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T) și asigură conexiunea cea mai scurtă dintre Iași și Odessa. Fiind o arteră magistrală, acest drum nu traversează nicio localitate, ceea ce permite fluidizarea traficului rutier.

Pe 31 ianuarie s-a anunțat că vehiculele cu capacitatea de până la 10 tone, vor putea traversa podul rutier peste râul Nistru, reducând-se cu aproape 50 de km traseul parcurs de cursele interraionale de transport pasageri și mărfuri, asigurând  accesul direct spre localitățile din stânga râului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău