Separatiștii de la Tiraspol speră să reia livrările de energie electrică de la Cuciurgan pe malul drept al Nistrului

  • 11 Mai 2017 13:07
Separatiștii de la Tiraspol speră să reia livrările de energie electrică de la Cuciurgan pe malul drept al Nistrului

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, speră că autoritățile de la Chișinău vor relua livrările de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei întâlniri pe care Krasnoselski a avut-o cu vicepreședintele Consiliului de Administrație al „Gazprom”, Valeri Golubev, relatează INFOTAG.

Potrivit liderului transnistrean, contractul dintre Centrala de la Cuciurgan și consumatorii de pe malul drept al Nistrului ar fi „reciproc avantajos”

„Există anumite scheme tehnologice, avem logistică, care a fost construită ani de zile din momentul construcției nodurilor hidraulice. În opinia noastră, acestea nu trebuie încălcate. Noi am putea încălca și chiar distruge aceste mecanisme, însă mai târziu vom dori să revenim la ele, iar acest lucru nu va mai fi posibil din motive tehnice. Trebuie să păstrăm ceea ce avem. Restul tine de business. Politica prețurilor, stabilirea unui model de relații - toate acestea țin de negocieri. Trebuie să lucrăm împreună”, a spus Krasnoselski.

Cu referință la livrările de gaze în Transnistria, Vadim Krasnoselski afirmă că întrevederile dintre administrația pe care o conduce și reprezentanții "Gazprom" sunt regulate și au un caracter sistemic. Întrevederea precedentă a avut loc în luna februarie. Atunci s-a discutat despre perspectivele de cooperare în domeniul energetic, importanta pentru Rusia a asigurării tranzitului neîntrerupt al gazului prin Transnistria spre Balcani și funcționarea Centralei de la Cuciurgan.

La rândul său, Valerii Golubev a spus că din delegația pe care o conduce fac parte reprezentanți ai tuturor serviciilor principale ale companiei. Potrivit lui, pe 26 mai va avea loc adunarea acționarilor "Gazprom", unde va fi prezentată întreaga informație.

Administrația din Transnistria nu mai achită gazele pe care le consumă regiunea separatistă din 2009, iar banii încasați de la populație sunt acumulați în buget. Datoriile regiunii pentru gaz sunt estimate la 6 miliarde de dolari, însă, formal, acestea sunt considerate că ar aparține SA „Moldovagaz”, precizează INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău