Separatiștii de la Tiraspol au scumpit gazul și energia electrică livrate școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului

  • 10 Ianuarie 14:10
Separatiștii de la Tiraspol au scumpit gazul și energia electrică livrate școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a decis să scumpească gazul și curentul electric pentru persoanele juridice situate în stânga Nistrului, dar aflate sub jurisdicția autorităților constituționale ale R. Moldova.

Este vorba inclusiv de cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului. Aceste măsuri vin ca răspuns la introducerea de către autoritățile de la Chișinău a taxelor vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, scrie Novostipmr, potrivit Ziarul Național.

Potrivit așa-zisului executiv de la Tiraspol, de la 1 februarie 2024 persoanele juridice aflate sub jurisdicția Chișinăului vor plăti aceleași tarife ca și cetățenii din dreapta Nistrului.

Astfel, prețul gazului va ajunge la aproape 16 ruble transnistrene (echivalentul a circa 17 lei moldovenești), costul energiei electrice se va ridica la 2,54 de ruble (aproximativ 3 lei), în timp ce tariful pentru apă va depăși 11 ruble (aproximativ 12 lei).

Totodată, administrația separatistă a anulat așa-numitul „regim vamal preferențial” pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al R. Moldova, potrivit căruia agenții economici din regiunea transnistreană vor trebui să plătească taxe vamale în bugetul de stat al R. Moldova.

Chișinăul a explicat că agenții economici din regiunea separatistă nu vor mai avea parte de scutiri, așa cum s-a întâmplat în ultimii 27 de ani, și vor achita taxe în bugetul de stat ca cei din dreapta Nistrului, fiind asigurat, astfel, principiul de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău