Sentință după zece ani: cazul minorelor din Bender exploatate prin muncă în Anenii Noi

  • 15 Septembrie 2020 10:32
Sentință după zece ani: cazul minorelor din Bender exploatate prin muncă în Anenii Noi

După zece ani de ședințe, achitări, contestații și rejudecări, un inculpat a fost condamnat la 17 ani de închisoare, iar alți doi au primit câte 15 ani de detenție pentru trafic de copii în scop de exploatare prin muncă forțată. Este vorba despre trei minore din orașul Bender, exploatate prin muncă în gospodării agricole din Anenii Noi, transmite IPN.

Procuratura Generală menționează într-un comunicat de presă că, în iunie 2010, inculpații, aflând-se în Bender, au recrutat trei minore la munci agricole în localitatea Hârbovăț din Anenii Noi. Victimele, care aveau pe atunci câte 13 ani, au plecat fără înștiințarea părinților. Timp de câteva săptămâni, familiile nu au cunoscut locul aflării acestora.

Minorele au fost adăpostite într-o locuință din satul Chircăiești, raionul Căușeni. Fetele au fost abuzate și sexual, acțiuni pentru care persoanele vinovate au fost condamnate într-o cauză penală separată.

Din Chircăiești, fetele au fost transportate cu un taxi în raionul Anenii Noi, inculpații achitând taximetristului trei sute de lei, astfel creându-le minorelor dependență financiară, cu scopul ulterioarei exploatări prin munci agricole.

Timp de aproximativ două săptămâni, victimele au fost adăpostite în blocurile locative ale taberei de odihnă din preajma satului Hârbovăț, fiind antrenate la prășit și cules legume.

Pe 1 iulie 2010, minorele au încercat să evadeze, dar au fost prinse, bătute și impuse să presteze în continuare munci agricole. Fetele au reușit să-și telefoneze părinții, care au alertat forțele de ordine, iar peste două zile acestea au fost eliberate.

În anul 2013, pentru cele săvârșite, Judecătoria Anenii Noi a achitat inculpații, iar instanța de apel a respins apelul procurorului, menținând decizia de achitare. În anul 2018, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul procurorului și a dispus rejudecarea dosarului de către Curtea de Apel Chișinău, care recent, a pronunțat o nouă hotărâre, inculpații primindu-și pedepsele.  Decizia este executorie, dar cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău