Senatul SUA a votat sancțiuni împotriva gazoductului ruso-german Nord Stream 2. Legea mai trebuie semnată de Trump
-
18 Decembrie 2019 08:26
Senatul de la Washington a aprobat marți introducerea de sancțiuni ce vizează companiile și țările implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania, informează Deutsche Welle.
Scopul declarat al măsurii luate de congresmeni este acela de a contracara influența rusă în Europa, însă liderii politicieni europeni au îndemnat SUA să nu se amestece în politica energetică europeană.
Sancțiunile vizează inclusiv companii care furnizează servicii de instalare a conductelor submarine, întrucât Washingtonul încearcă să oprească finalizarea conductei care ar urma să permită transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltică.
Săptămâna trecută, Camera Reprezentanților a aprobat, cu o majoritate covârșitoare, impunerea de sancțiunilor, astfel că este de așteptat ca președintele SUA, Donald Trump, să promulge în următoarele zile Legea privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru anul 2020, care include măsurile de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania, precum și a celor care sunt implicate în construcția unui alt gazoduct rusesc, Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.
Administrația Trump ar avea apoi 60 de zile pentru a identifica companiile și persoanele care furnizează servicii pentru acest proiect.
Sancțiunile se referă la anularea vizelor pentru SUA și blocarea proprietăților acestor persoane. Cei vizați de sancțiuni ar avea apoi 30 de zile pentru a-și opri activitatea în cadrul proiectului Nord Stream 2.
Oficialii americani consideră că gazoductul va crește dependența Europei de energia rusă, va spori veniturile Moscovei și va amplifica influența președintelui rus Vladimir Putin.
Cu toate acestea, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a îndemnat SUA să nu se implice în politica energetică europeană.