Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluțiue privind Republica Moldova

  • 24 Iunie 2014 10:52
Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluțiue privind Republica Moldova

REVISTA PRESEI DIN 24 IUNIE

Senatul SUA, REZOLUȚIE privind Republica Moldova: „Federația Rusă să-și retragă forțele militare din Republica Moldova”. Ziarul Național informează că senatorii americani au adoptat o rezoluție prin care este reafirmat sprijinul SUA pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și pentru consolidarea reformelor democratice, economice și de securitate implementate de guvernarea proeuropeană de la Chișinău.În același timp, Rezoluția solicită Federației Ruse să-și retragă forțele militare de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova și să se abțină de la aplicarea oricăror presiuni economice.

Codul electoral nu permite organizarea unui referendum în prag de alegeri, subliniază  Jurnal de Chisinau. Ziarul scrie ca deși liderul PLDM, Vlad Filat, nu exclude că la alegerile parlamentare din această toamnă ar putea fi organizat un referendum pentru introducerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova, experții în drept constituțional susțin contrariul.

Jurnal de Chisinau mai scrie despre primul forum al comunității românești din Sudul Basarabiei care a avut loc duminică. Forumul a lansat ideea reînființării regiunii Ismail și un apel către comunitățile moldovenilor și românilor din Cernăuți și Transcarpatia pentru „popularizarea noțiunii de identitate națională comună și a limbii române în Ucraina”. Liderul moldovenilor din Ucraina, Anatolie Fetescu, se opune ideii, iar jurnaliștii și oamenii de cultură de la Chișinău, originari din Sudul Basarabiei, salută inițiativele lansate la acest eveniment.

In Jurnal mai găsim povestea Elenei Pădurean care confecționează jucării eco pentru farmaciile din Berlin. Deși are studii juridice și masterul făcut în Germania în același domeniu, vorbind fluent germana și engleza, Elena Pădurean creează de mai bine de cinci ani jucării moi pentru copii din materiale textile naturale. Pasiunea a luat naștere în copilărie, când din orice pânză găsită confecționa jucării. Azi a reușit să transforme pasiunea într-o afacere mică.

În ziarul Timpul, C. Tănase amintește că nu chiar departe de noi, de Moldova, e război. Totodată, autorul scrie că în pofida problemelor care există, în pofida politicianismului dezgustător, Moldova parcă își recapătă o a doua respirație. Dovadă servesc festivalurile care se organizează în ultimul timp. Astfel, în viața noastră își face drum o nouă formă de relații dintre oameni, a unor oameni pe care nu-i mai satisfac barurile Chișinăului și care încearcă să se autoorganizeze. Trei lucruri foarte importante ne-au demonstrat aceste festivaluri, scrie C. Tănase 1.moldovenii vor și știu să se odihnească în mod civilizat, fără a transforma orice manifestare publică într-o beție colectivă ; 2. festivalurile merg bine atunci când nu se implică factorul politic și 3. festivalurile pot deveni o afacere pe segmentul cultural.

Cum gătești tartine la soare sau aprinzi un bec cu ajutorul vântului? Tinerii inventatori au demonstrat-o ieri, în centrul Capitalei, la lansarea Săptămânii Europeane a Energiei Durabile din Moldova, scrie Adevarul. La expoziția din centrul Chișinăului, ce a deschis prima săptămână de energie durabilă din țara noastră, elevi de gimnaziu și liceu au propus soluții variate de utilizare a energiei regenerabile: de la reîncărcarea telefonului mobil până la prepararea unui hot-dog.

Adevarul aminteste ca acum o lună, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, anunța la Chișinău că în această vară Comisia Europeană va aproba prima tranșă, de peste 60 de milioane de euro, pentru Republica Moldova din cadrul  programului ENPARD. Dar până a primi finanțări din aceste fonduri de preaderare avem de parcurs un drum lung, întrucât țara noastră nu are create două structuri esențiale pentru derularea acestui program: centrul de instruire și consultare, care-i învață pe fermieri să scrie proiecte europene, și serviciul care gestionează aceste fonduri. Managerii de agenții de stat de la Riga, dar și experți care au gestionat fonduri europene vorbesc in Adevarul  despre impactul acestui  program UE pentru mediul rural, cum trebuie fermierii să scrie proiecte și cine îi ajută atunci când au întrebări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău