Senatul României a ratificat Acordul cu privire la împrumutul acordat Republicii Moldova

  • 26 Aprilie 2016 10:24
Senatul României a ratificat Acordul cu privire la împrumutul acordat Republicii Moldova

Senatul a adoptat, luni, legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, care prevede acordarea unui împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova destinat finanțării deficitului bugetar.Legea a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015. Șeful statului arăta…

Senatul a adoptat, luni, legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, care prevede acordarea unui împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova destinat finanțării deficitului bugetar.

Legea a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015. Șeful statului arăta atunci că din cauza contextului politic de la Chișinău nu era oportună aprobarea acestui document, atâta vreme cât nu exista certitudinea continuării procesului de reforme.

Senatorii au adoptat legea în forma Camerei Deputaților, cu 68 voturi 'pentru' și unul 'împotrivă'.

Astfel, potrivit celor adoptate, se ratifică Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România în calitate de împrumutător și Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015, așa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între prim-miniștrii României și Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din 5 februarie 2016.

Notificarea și, respectiv, confirmarea îndeplinirii măsurilor și condiționalităților necesare eliberării tranșelor menționate se fac prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre de guvern.

În cadrul dezbaterilor generale, senatorul social-democrat Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a spus că este unul dintre inițiatorii proiectului și a susținut nevoia de finanțare a Republicii Moldova. Senatorul liberal Tudor Barbu a apreciat că România, ca stat care împrumută un alt stat, are dreptul să vadă pe cine împrumută și în ce condiții.

Senatul este for decizional. Legea merge la promulgare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău