Senatul Cehiei a adoptat o rezoluție prin care acuză Rusia de ”genocid” în Ucraina

  • 12 Mai 2022 14:08
Senatul Cehiei a adoptat o rezoluție prin care acuză Rusia de ”genocid” în Ucraina

Camera superioară a Parlamentului cef a adoptat miercuri o rezoluție prin care îndeamnă guverul să califice drept genocid crimele de război comise de Rusia în Ucraina, anunță Politico Europe, citat de Calea Europeana.ro.

”Criticăm crimele de război pe care trupele ruse le comit”, a menționat senatorul Pavel Fischer, potrivit sursei citate, completând că acestea ”poartă amprenta genocidului, deoarece se bazează pe etnie, limbă, afiliere, loc de reședință”.

Rezoluție, care a fost adoptată cu 55 de voturi pentru și 1 vot împotrivă, merge pe urmele parlamentarilor lituanieni, care au recunoscut, de asemenea, Rusia ca ”stat terorist”, și pe cele ale Estoniei.

În afara Europei, doar parlamentul Canadei a catalogat acțiunile Moscovei drept genocid.

Hotărârile apar în contextul în care Ucraina este pe punctul de a lansa primul proces privind crimele de război,trei prizonieri de război ruși, acuzați de violarea și uciderea civililor, urmând să fie audiați în instanță. Procurorul general al Kievului, Iryna Venediktova, a declarat că peste 10.700 de crime comise de ruși au fost înregistrate de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie.

Într-o primă reacție, ambasadorul Ucrainei în Cehia i-a lăudat pe senatori. ”Senatul ceh tocmai a recunoscut … genocidul poporului ucrainean”, a scris Evhen Perebyinis pe Facebook.

Genocidul este definit de ONU ca fiind o “intenție dovedită din partea autorilor de a distruge fizic un grup național, etnic, rasial sau religios”, conform Convenției privind genocidul, un tratat semnat de peste 150 de țări, în mare parte ca răspuns la cel de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, rezoluția cere guvernului ceh să ”accelereze” sprijinul militar acordat Kievului, să sprijine Ucraina în obținerea statutului de candidat la UE și să susțină plângerile țării împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
35,52
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:5,14 m/s
Wed
26
Thu
24
Fri
18
Sat
24
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău