Senatul canadian îi retrage cetățenia de onoare laureatei Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi

  • 03 Octombrie 2018 09:08
Senatul canadian îi retrage cetățenia de onoare laureatei Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi

Senatul Canadei a votat marți pentru retragerea cetățeniei de onoare a laureatei Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi, după decizia similară de joia trecută a Camerei Comunelor, transmite AFP.

Votul senatorilor nu era obligatoriu, dar reprezintă o confirmare simbolică, după ce reputația internațională a fostei luptătoare pentru drepturile omului a fost pătată de refuzul ei de a cere armatei din Myanmar să înceteze persecutarea minorității Rohingya.

Aung San Suu Kyi a primit cetățenia de onoare a Canadei în 2007, în timp ce se afla în arest în țara ei natală. Potrivit AFP, cu acest titlu au mai fost onorate doar cinci personalități, printre care fostul președinte sud-african Nelson Mandela, liderul tibetan Dalai Lama și Malala Yousafzai, activista pakistaneză pentru educația fetelor și femeilor, cea mai tânără laureată a premiului Nobel.

Din august până în decembrie anul trecut, peste 700.000 de Rohingya, s-au refugiat din Myanmar în Bangladesh. În Myanmar - țară unde budismul este religia majoritară - minoritarilor musulmani nu li se recunosc drepturile de cetățeni, iar armata a declanșat împotriva lor o campanie marcată de violuri, execuții arbitrare și incendieri. Printr-o rezoluție votată săptămâna trecută, deputații canadieni au declarat oficial că este vorba de un genocid.

În Myanmar, Aung San Suu Kyi este consilier de stat (funcție echivalentă cu cea de premier) și ministru de externe din aprilie 2016, iar partidul ei, Liga Națională pentru Democrație, este formațiunea politică de guvernământ, însă situația drepturilor omului - inclusiv libertatea presei - este tot mai criticată pe plan internațional.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău