Senatul american a votat interzicerea TikTok pe dispozitivele angajaților guvernamentali, dar SUA vor să cumpere aplicația

  • 24 Iulie 2020 10:15
Senatul american a votat interzicerea TikTok pe dispozitivele angajaților guvernamentali, dar SUA vor să cumpere aplicația

O comisie din Senatul american a votat interzicerea TikTok pe dispozitivele angajaților guvernamentali, iar Casa Albă promovează ideea de interzice aplicația în Statele Unite. Dezvoltată de un grup chinez, acum este sub o presiune uriașă. Iar în acest context dificil ar putea ajunge, de fapt, americană. Sunt discuții avansate pentru o preluare.

Mai mulți investitori americani ar fi în discuții pentru preluarea TikTok de la dezvoltatorul ByteDance, companie cu sediul în Beijing. Cele mai avansate în acest proiect sunt două fonduri de investiții uriașe, General Atlantic și Sequoia Capital, scrie Financial Times pe baza unor surse apropiate negocierilor.

TikTok ar urma să fie separată de compania-mamă și de aplicația soră, disponibilă în China continentală, Douyin. ByteDance ar urma să păstreze un pachet minoritar în bunsiness-ul internațional, un pachet fără drept de vot, susține Financial Times.

ByteDance a încercat să se distanțeze cât de mult posibil de puterea comunistă de la Beijing, însă fără succes. Unul dintre planuri era de a muta sediul companiei într-o țară occidentală, cu Marea Britanie printre posibilele destinații. Însă presiunea americană s-a intensificat. Chiar baza succesului TikTok poate fi lovită.

Cine ar putea prelua TikTok în America 

Comitetul american pentru investiții străine a început o investigație amănunțită a tranzacției prin care ByteDance a preluat în urmă cu trei ani Musical.ly, serviciul de social media cu sediul în Shanghai, dar cu un birou de dezvoltare în California. Comisia poate anula tranzacția, ceea ce ar fi un dezastru pentru TikTok, pentru că modelul preluat a fost de fapt catalizatorul pentru succesul aplicației.

De preluare s-au arătat interesați mai mulți investitori americani, de la fonduri de investiții de pe Wall Street până la firme din Silicon Valley. Însă General Atlantic și Sequoia Capital par a fi cele mai avansate.

Nu e clar totuși care ar putea fi prețul unei eventuale tranzacții. La ultima atragere de finanțare, în urmă cu doi ani, ByteDance a fost evaluată la 75 de miliarde de dolari. Între timp, popularitatea sa a crescut exponențial, mai ales în rândul tinerilor. Desigur, trebuie despărțite apele între afacerea internațională și cea chineză, dar o preluare va implica sume amețitoare.

Tranzacția va depinde de ceea ce decide administrația americană. Sunt presiuni mari pentru a o interzice. Iar îngrijorările au căpătat o altă dimensiune după ce India a interzis TikTok.

Dacă va intra pe lista neagră americană, atunci sigura opțiune pentru ByteDance este să o vândă. Potențialii cumpărători știu asta și bat fierul cât e cald.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău