Senatorul rus Serghei Țekov despre condițiile aderării Transnistriei la Federația Rusă

  • 22 Iulie 2022 16:44
Senatorul rus Serghei Țekov despre condițiile aderării Transnistriei la Federația Rusă

Una dintre condițiile pentru intrarea Transnistriei în (componența, n.r.) Federației Ruse este desfășurarea cu succes a operațiunii militare speciale ruse pe teritoriul Ucrainei și ieșirea către granițele republicii nerecunoscute, a declarat Serghei Țekov, membru al Comitetului pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federației, pentru Gazeta.Ru, citat de Rador.

''Pentru ca această [aderare la Federația Rusă] să fie posibilă, Rusia nu ar trebui să oprească operațiunea militară specială rusă de pe teritoriul Ucrainei, iar pentru a ajunge la granițele autoproclamatei republici separatiste Transnistria trebuie să treci prin Mikolaiv și Odesa. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci intrarea Transnistriei în componența Federației Ruse va fi firească. Dacă îi întrebați pe cetățenii Transnistriei, marea lor majoritate vă vor răspunde cu 'da' aderării la Rusia, a mai spus Țekov. Senatorul a adăugat că această dorință a Transnistriei de a deveni parte integrantă a Rusiei se explică prin apropierea mentală dintre localnici și cetățenii ruși.

Transnistria a gravitat întotdeauna spre Rusia și a primit întotdeauna sprijinul și asistența noastră în absolut toate problemele - politice și socio-economice. Mentalitatea locuitorilor din Transnistria este absolut identică cu mentalitatea cetățenilor Federației Ruse. Aderarea lor este una abolut firească'', a explicat senatorul. Transnistria intenționează să obțină independența sa și apoi să se alăture Rusiei, a declarat pe 22 iulie Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru de externe al republicii separatiste nerecunoscute.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat că nu știe în ce context au fost făcute astfel de declarații. Reprezentantul Transnistriei în Comisia Mixtă de Control (JCC), copreședintele JCC Oleg Beliakov, a declarat, într-o discuție cu Gazeta.Ru, că, dacă Transnistria ar adera la Federația Rusă, implicarea Republicii Moldova ca forță de menținere a păcii pentru asigurarea securității în regiune nu va mai fi atât de necesară, cum era în trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău