Senatorul român Viorel Badea: R. Moldova este parte a Europei. Ea va trebui să devină și parte a Uniunii Europene

  • 15 Mai 2021 17:15
Senatorul român Viorel Badea: R. Moldova este parte a Europei. Ea va trebui să devină și parte a Uniunii Europene

Senatorul român din partea diasporei Viorel Badea a acordat un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA. Alesul poporului susține că Republica Moldova are o șansă istorică de a se apropia și mai mult de Uniunea Europeană.

- Domnule senator, suntem în luna mai, luna Uniunii Europene declarate la TVR Moldova. Aș vrea să vă întreb, din punctul Dvs. de vedere cum s-a schimbat Europa în acest an în care luptăm cu această pandemie de coronavirus?

- Europa a dat dovadă de foarte multă solidaritate, de foarte multă implicare, de foarte multă determinare atunci când este vorba de protejarea sănătății cetățenilor europeni și bineînțeles a dat dovadă în toată această perioadă de solidaritate pentru a oferi suport economic și nu doar tuturor statelor europene. Din punctul acesta de vedere putem spune că perioada de pandemie a fost un test extraordinar pentru statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește necesitatea de a lucra împreună, de a co-exista împreună, necesitatea de a crea un profil comun al tuturor statelor europene.

- În acest context, România a fost unul dintre principalii sponsori ai R. Moldova. Vorbim aici despre tone de material de protecție, despre vaccinuri – au fost 200 de mii, acum încă 100 de mii. După ce trece această pandemie, aveți un plan comun la București pentru cele două maluri ale Prutului în vederea depășirii crizei economice care vine după această criză pandemică?

- Bineînțeles. Din punctul nostru de vedere, acum este mai necesar ca niciodată să reconstruim relația pe care o avem între noi și să facem în așa fel încât cetățenii statelor noastre să se poată bucura de o bunăstare reală. Noi chiar acum gândim o formulă de a încuraja înfrățirile dintre localitățile din România și R. Moldova, tocmai în sensul de a exporta bunăstare pentru frații noștri de peste Prut. Este o chestiune la care noi ținem foarte mult. Este o chestiune care va produce valoare adăugată pentru românii și nu doar pentru românii care trăiesc pe malul stâng al Prutului.

- Domnule senator, de la sfârșitul anului trecut R. Moldova are un nou președinte – Maia Sandu. Din punctul Dvs. de vedere, cum s-au așezat relațiile pe axa Chișinău – București – Bruxelles?

-Din punctul meu de vedere este o oportunitate care nu se va mai întoarce pentru R. Moldova de a se re-așeza în familia statelor civilizate din Europa. Practic, R. Moldova este parte a Europei, ea va trebui să devină și parte a Uniunii Europene. R. Moldova atât din punct de vedere cultural, identitar, chiar și economic face parte din Europa. Nu există nicio îndoială în acest sens. Alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte nu va face altceva decât să creeze oportunități incredibile pentru statul vecin României. Ne-a bucurat opțiunea electoratului basarabean și sunt convins că odată cu era Maia Sandu se vor deschide și multe posibilități de dezvoltare și de bunăstare pentru cetățenii R. Moldova. Desigur, mai este un pas necesar, pe care cu toți îl veți face iulie, un pas care va putea să închidă cercul acesta atât de așteptat nu doar de români, dar de toți cetățenii europei. Europa privește cu interes, dar și cu emoție ceea ce se întâmplă pe flancul său estic, la frontiera de pe Prut. Din câte am văzut eu, încurajează foarte mult aceste evoluții pozitive din R. Moldova. Am fost în hemiciclul Consiliului Europei atunci când doamna președinte Maia Sandu a avut un discurs pe care l-a expus în fața membrilor a 47 de state din Consiliul Europei, parlamentari din parlamentele naționale, un discurs care a fost extraordinar de bine primit și un discurs care efectiv a reprezentat un angajament al cetățenilor R. Moldova în fața acestor state membre ale Consiliului Europei. Așteptăm cu toții ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri în R. Moldova și sunt convins că acesta este un tren care nu trece de două ori prin aceeași gară. Cetățenii R. Moldova trebuie să se implice, să fie activi și să înțeleagă că nu sunt cu nimic mai prejos cu ceilalți europeni. Dimpotrivă, aș spune că în condiții destul de complicate, iată că totuși R. Moldova a reușit să demostreze că poate face față unor provocări politice extraordinare și că poate să se ralieze tuturor statelor europene atunci când este vorba de schimbări la nivel politic și nu numai.

Sursa: TVR MOLDOVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău