Senatorul John McCain, victimă a torturii, face un apel de respingere a Ginei Haspel la conducerea CIA

  • 10 Mai 2018 09:10
Senatorul John McCain, victimă a torturii, face un apel de respingere a Ginei Haspel la conducerea CIA

Senatorul John McCain, personalitate marcantă a Partidului Republican din Statele Unite și el victimă a torturii în închisorile nord-vietnameze, a lansat un apel la respingerea numirii Ginei Haspel la conducerea CIA din cauza controversatului său rol în programe de tortură, relatează Agerpres.

John McCain, suferind de un cancer la creier, nu ar fi în măsură să voteze asupra acestei numiri înaintate de președintele Donald Trump, dar congresmanul în vârstă de 81 de ani este foarte respectat în sfera politică americană și luările sale de poziție pot avea impact.

„Rolul lui Haspel în supravegherea utilizării torturii de către americani este deranjant. Refuzul său de a recunoaște caracterul imoral al torturii o descalifică. Cred că Senatul (...) ar trebui să respingă această numire”, a scris John McCain într-un comunicat.

Gina Haspel, care s-a alăturat agenției în 1985, a provocat o polemică pentru că, în 2002, pe vremea fostului președinte republican George W. Bush, a condus o închisoare secretă a CIA în Thailanda, ce purta numele de cod 'Ochiul Pisicii' (Cat's Eye). Doi membri ai rețelei teroriste al-Qaida ar fi fost supuși acolo simulării înecului (waterboarding) și altor tehnici de interogatoriu și de tortură pentru care a devenit renumită închisoarea CIA de la Guantanamo.

În timpul războiului din Vietnam, în 1967, avionul pilotat de John McCain a fost doborât deasupra orașului Hanoi. El a rămas prizonier al regimului comunist până în 1973, captivitate în cursul căreia a fost supus torturii ale cărei sechele, pe unul din brațe, sunt vizibile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău