Senatori români și europarlamentarul român Viorel Badea, în vizită la Chișinău. Igor Grosu: Un subiect important de pe agenda discuțiilor a fost cooperarea interparlamentară, care în ultimul timp, este mai aprofundată

  • 25 Martie 2022 13:20
Senatori români și europarlamentarul român Viorel Badea, în vizită la Chișinău. Igor Grosu: Un subiect important de pe agenda discuțiilor a fost cooperarea interparlamentară, care în ultimul timp, este mai aprofundată

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu senatorii români Cătălin-Daniel Fenechiu, Vasilică Potecă, Iulian Mihail Bîca și Viorel Badea, care se află la Chișinău cu ocazia participării la Masa rotundă ”România și Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană”, organizată în comun cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.

La întrevedere au participat vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități Veronica Roșca, președinta Grupului de prietenie cu România, secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană Adrian Băluțel. Igor Grosu a salutat prezența delegației Senatului României în Parlamentul Republicii Moldova și a remarcat semnificația vizitei într-o perioadă foarte complicată.

”Importanța relațiilor noastre speciale nu are nevoie de argumentare, mai ales în momente de grea cumpănă, când este nevoie de și mai multă solidaritate, acțiuni comune și ajutor reciproc”, a declarat Igor Grosu.     

Șeful Legislativului a relatat despre ultimele evoluții din Moldova în contextul războiului din Ucraina, în special, despre cum este gestionată criza refugiaților care vin din țara vecină.

”Urmărim cu durere ce se întâmplă acolo și facem tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta cetățenii din Ucraina care vin la noi, fugind din calea războiului. Valul de refugiați depășește capacitățile noastre instituționale, și aici mulțumim oamenilor simpli, voluntarilor, autorităților locale, agenților economici pentru implicare și ajutor”, a menționat Igor Grosu.

În această ordine de idei, Președintele Parlamentului a subliniat că suportul umanitar, logistic, dar și  bugetar al partenerilor europeni are o importanță majoră pentru statul nostru.   

În context, Igor Grosu a mulțumit Guvernului României pentru tot ajutorul, oferit prompt și fără ezitare, în situația umanitară dificilă, inclusiv pentru lotul de păcură, motorină și benzină pe care Moldova l-a recepționat zilele trecute. 

Șeful Legislativului a punctat necesitățile majore în contextul eforturilor Republicii Moldova de a gestiona eficient criza refugiaților, dar și pentru menținerea stabilității economice și creșterea securității și independenței energetice.

”Avem nevoie de cât mai multe investiții din România, care să prindă aici rădăcini și să unească durabil ambele economii”, a subliniat Igor Grosu.    

Totodată, a fost exprimat interesul pentru experiența și asistența României în procesul de integrare europeană. S-a convenit ca parlamentarii să intensifice cooperarea pe acest segment, în special, la nivel de comisii pentru politică externă. Membrii delegației Senatului României au împărtășit preocuparea statului român pentru evenimentele din Ucraina și pentru situația din Republica Moldova căreia îi revine cea mai mare pondere de refugiați ucraineni pe cap de locuitor.

Apreciind înalt acțiunile Moldovei pentru buna gestionare a situației umanitare, parlamentarii români au asigurat autoritățile țării de sprijinul acestor eforturi și au pledat pentru o coordonare strânsă și susținere reciprocă. 

În cadrul discuțiilor a fost reiterată recunoștința pentru asistența valoroasă oferită de poporul român proceselor de dezvoltare a Republicii Moldova, prin numeroase programe realizate în localități, instituții educaționale, obiective de infrastructură. A fost exprimat interesul pentru organizarea unor vizite comune ale parlamentarilor din ambele state în raioanele și satele Moldovei care au beneficiat de asistență financiară din partea statului român.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău