Senator rus: Moscova, să nu mai fie capitală

  • 12 Februarie 2016 14:48
Senator rus: Moscova, să nu mai fie capitală

Senatorul rus Arnold Tulohonov a propus mutarea capitalei Federației Ruse de la Moscova într-o localitate din centrul țării, potrivit ziarului Baikal-Daily, citat vineri, 12 februarie, de portalul newsru.com.

'Novosibirsk, Sverdlovsk (Ekaterinburg, din 1991), fără deosebire. Ar putea fi oricare dintre orașele' din centrul țării, a declarat Tulohonov, într-o conferință de presă la Ulan Ude, capitala regiunii Buriatia din sud-estul Siberiei, situată la nord-est de lacul Baikal, pe fusul orar al Iakuțkului.

Capitala rusă, potrivit acestuia, ar trebui să fie undeva în centrul țării, la o distanță egală față de toate celelalte provincii. Totuși, el a admis că există o pondere mai mare a populației în partea europeană a Rusiei.

Drept exemplu, senatorul a menționat țări care au de fapt două capitale - una administrativă și alta economică: SUA (Washington și New York), Africa de Sud (Cape Town și Pretoria), precum și țara vecină Kazahstan (Alma Ata și Astana).

'De la Astana faci astăzi în orice direcție nu mai mult de trei ore, dar cât ia drumul de la Moscova până în Ciukotka?' în Orientul Îndepărtat rus, a întrebat el retoric.

Astfel de propuneri de mutare a capitalei Rusiei au mai fost făcute în ultimul timp. Astfel, la sfârșitul anului 2005, mișcarea de tineret pro-Kremlin, 'Rusia molodaia', a avansat ideea transferului capitalei ruse la Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia și capitala regiunii cu același nume.

În aprilie 2012, actualul ministru al apărării Serghei Șoigu, pe atunci guvernator al regiunii Moscova, a propus și el mutarea capitalei în Siberia. Predecesorul său în funcția de guvernator al regiunii Moscovei, Boris Gromov, propusese în 2006 transferul capitalei ruse la Sankt-Petersburg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău