Senator de la București, la Chișinău: Nu văd dreptul cuiva să refuze dreptul la identitatea românească reunită

  • 26 Martie 2018 08:22
Senator de la București, la Chișinău: Nu văd dreptul cuiva să refuze dreptul la identitatea românească reunită

La București, în toți anii aceștia susținerea foarte hotărâtă a avansării Republicii Moldova spre UE a fost unul dintre puținele puncte de unitate politică, susține senatorul PSD, Titus Corlățean.

Prezent la Marea Adunare Centenară de la Chișinău, el a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău, că partidele politice românești, cu sau fără acordul celor din zona internațională, sunt deschise pentru un proiect de unitate, „pentru că unitatea unui neam nu poate fi negată sau respinsă de nimeni altcineva”.

„Facem un centenar de unitate românească, care a fost ruptă de război, de tovarășul Stalin și de Hitler, și lucrurile acestea mai devreme sau mai târziu trebuie reparate. Dacă națiunea germană a avut drept la reunificare, dacă până și națiunea coreeană, divizată după războiul coreean, astăzi discută despre reunificare, nu văd de ce cineva ar avea dreptul să refuze sau să aibă vreun drept de cuvânt asupra unei evoluții firești - identitatea românească reunită. Eu chiar cred în unitatea românească”.

Titus Corlățean a subliniat importanța declarațiilor de unire cu România semnate de cele 140 de primării din Republica Moldova.

Declarațiile semnate de aceste primării din R.Moldova sunt foarte importante pentru că merg dincolo de simpla simbolistică a gestului. Întotdeauna s-a spus la București atunci când voi veți fi gata, românii din Basarabia și Republica Moldova, noi suntem deja gata. Dacă identitatea românească care a fost călcată în picioare, strivită în perioada URSS, care a fost negată, dacă identitatea românească a fost pervertită de sovietici prin inventarea unei limbi moldovenești și a unei identități moldovenești separate de cea românească, lucrurile acestea nu pot fi uitate și trebuie în mod clar reparate. Toate gesturile care vin din profunzimea societății din R.Moldova și mai ales generația mai tânără care nu are inhibițiile, trecutul istoric care să apese conștiința, face pasul înainte, acesta e un lucru pe care-l privim deschis cu tot sufletul.

La Marea Adunare Centenară de la Chișinău au participat reprezentanți ai PSD, PNL, USR și PMP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău