Senator american: Vladimir Putin trebuie împiedicat de SUA și alte țări occidentale să reconstruiască Uniunea Sovietică

  • 17 Ianuarie 2022 12:45
Senator american: Vladimir Putin trebuie împiedicat de SUA și alte țări occidentale să reconstruiască Uniunea Sovietică

Senatorul american Mitt Romney a susținut că depinde de SUA și de alte țări occidentale să îl împiedice pe președintele rus Vladimir Putin să reconstruiască Uniunea Sovietică, relatează luni politico.eu. 

''El (Putin) încearcă să restabilească ce a fost înainte. Acest lucru nu poate fi permis să se întâmple'', a declarat senatorul republican de Utah în cadrul emisiunii 'Meet the Press', difuzată de postul de televiziune NBC, transmite defenseromania.ro

În ultimele săptămâni Vladimir Putin a plasat trupe suplimentare la frontiera cu Ucraina, agravând o criză începută în 2014 odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și continuată prin susținerea separatiștilor proruși din regiunea ucraineană Donbas.

Liderul rus a afirmat clar că încearcă să blocheze aderarea Ucrainei și a altor foste republici sovietice la NATO.

Mihail Gorbaciov a dizolvat Uniunea Sovietică în 1991; Vladimir Putin, fost ofițer KGB, se afla atunci în primele etape ale carierei sale politice.

''Putin încearcă să dezmembreze NATO - pentru a o slăbi. Avem nevoie ca NATO să fie puternică, ținând cont nu doar de Rusia, ci și de ascensiunea Chinei'', a spus Romney, potrivit Agerpres.

El i-a transmis moderatorului emisiunii, Chuck Todd, că un lucru pe care Occidentul îl poate face este să blocheze proiectul Nord Stream 2, o conductă care urmează să transporte gaz din Rusia în Germania via Marea Baltică.

''Ar trebui să-i transmitem că Nord Stream 2 nu va funcționa. El (Putin) nu va avea această avere dacă acționează în vreun fel pentru a răsturna guvernul Ucrainei'', a subliniat senatorul Romney.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău