Senator american: Turcia nu are „undă verde” pentru a intra în Siria

  • 09 Octombrie 2019 10:05
Senator american: Turcia nu are „undă verde” pentru a intra în Siria

Senatorul republican Lindsey Graham, apropiat de preşedintele american Donald Trump, a avertizat marţi Turcia că 'nu are undă verde' pentru a intra în nord-estul Siriei, acest avertisment intervenind pe fondul unor mesaje contradictorii emise în ultimele zile de către autorităţile americane, informează France Presse.

'Pentru guvernul turc: Nu aveţi (scris cu majusculă) undă verde pentru a intra în nordul Siriei. Există o opoziţie bipartită masivă în Congres, pe care trebuie să o vedeţi ca pe o linie roşie care nu trebuie trecută', a transmis Ankarei senatorul conservator într-un mesaj pe Twitter.

'Dacă vreţi să distrugeţi ceea ce a mai rămas dintr-o relaţie fragilă, o invazie militară în Siria va servi în acest sens. #Cukurzii', a adăugat el.

Preşedintele american Donald Trump a provocat o surpriză duminică seara, când a anunţat retragerea trupelor americane din Siria. Turcia a afirmat marţi că este pregătită să lanseze o nouă ofensivă în Siria împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Dar acuzat până şi de propria tabără de trădarea aliaţilor SUA, preşedintele Trump şi-a schimbat luni discursul, afirmând că 'va distruge complet economia Turciei' dacă aceasta 'va merge prea departe'.

Forţele kurde, aliate ale SUA, care au jucat un rol decisiv în campania care tocmai s-a încheiat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, sunt considerate de Ankara drept 'teroriste'.

Turcia a afirmat marţi că este pregătită să lanseze noua sa ofensivă în Siria împotriva unei miliţii kurde, ignorând ezitările preşedintelui Donald Trump, care a asigurat că se opune unei astfel de incursiuni după ce anterior lăsase să se înţeleagă contrariul.

Luni seara, armata turcă a trimis întăriri, în special tancuri, la frontiera cu Siria şi noi vehicule blindate au fost comasate marţi în zonă.

Un convoi compus din zeci de vehicule a fost văzut de un jurnalist AFP în oraşul Akçakale. Potrivit agenţiei de presă turce Anadolu, acesta transporta în special materiale de construcţie.

De marţi seara, Forţele Democratice Siriene (FDS), grupând combatanţi kurzi, afirmă că atacul a şi început. 'Armata turcă bombardează una dintre poziţiile noastre', au transmis într-o postare pe Twitter FDS, făcând referire la oraşul de frontieră Ras al-Ain. Este vorba de o zonă de unde soldaţii americani s-au retras luni, indică Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

'Nu sunt răniţi printre trupele noastre. Nu am răspuns la acest atac pe care nu noi l-am provocat. Suntem pregătiţi să ne apărăm poporul în nord-estul Siriei', afirmă FDS.

Încăierări au avut deja loc între forţele turce şi siriene şi nu există niciun indiciu că acest bombardament prefaţează o vastă incursiune turcă în Siria, notează AFP.

Dar şeful pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a scris în Washington Post că soldaţii turci vor 'trece frontiera siriano-turcă în scurt timp', potrivit agenţiei de presă franceze. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
-2,16 °C
câțiva nori
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Sat
6 °C
Sun
6 °C
Mon
7 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C

Curs oficial BNM 28 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 0.0117
USD 17.7711 -0.0857
RON 4.0440 -0.0018
UAH 0.7243 -0.0011
RUB 0.2704 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău