Senator american: Turcia nu are „undă verde” pentru a intra în Siria

  • 09 Octombrie 2019 10:05
Senator american: Turcia nu are „undă verde” pentru a intra în Siria

Senatorul republican Lindsey Graham, apropiat de președintele american Donald Trump, a avertizat marți Turcia că 'nu are undă verde' pentru a intra în nord-estul Siriei, acest avertisment intervenind pe fondul unor mesaje contradictorii emise în ultimele zile de către autoritățile americane, informează France Presse.

'Pentru guvernul turc: Nu aveți (scris cu majusculă) undă verde pentru a intra în nordul Siriei. Există o opoziție bipartită masivă în Congres, pe care trebuie să o vedeți ca pe o linie roșie care nu trebuie trecută', a transmis Ankarei senatorul conservator într-un mesaj pe Twitter.

'Dacă vreți să distrugeți ceea ce a mai rămas dintr-o relație fragilă, o invazie militară în Siria va servi în acest sens. #Cukurzii', a adăugat el.

Președintele american Donald Trump a provocat o surpriză duminică seara, când a anunțat retragerea trupelor americane din Siria. Turcia a afirmat marți că este pregătită să lanseze o nouă ofensivă în Siria împotriva miliției kurde Unitățile de apărare a poporului (YPG).

Dar acuzat până și de propria tabără de trădarea aliaților SUA, președintele Trump și-a schimbat luni discursul, afirmând că 'va distruge complet economia Turciei' dacă aceasta 'va merge prea departe'.

Forțele kurde, aliate ale SUA, care au jucat un rol decisiv în campania care tocmai s-a încheiat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, sunt considerate de Ankara drept 'teroriste'.

Turcia a afirmat marți că este pregătită să lanseze noua sa ofensivă în Siria împotriva unei miliții kurde, ignorând ezitările președintelui Donald Trump, care a asigurat că se opune unei astfel de incursiuni după ce anterior lăsase să se înțeleagă contrariul.

Luni seara, armata turcă a trimis întăriri, în special tancuri, la frontiera cu Siria și noi vehicule blindate au fost comasate marți în zonă.

Un convoi compus din zeci de vehicule a fost văzut de un jurnalist AFP în orașul Akçakale. Potrivit agenției de presă turce Anadolu, acesta transporta în special materiale de construcție.

De marți seara, Forțele Democratice Siriene (FDS), grupând combatanți kurzi, afirmă că atacul a și început. 'Armata turcă bombardează una dintre pozițiile noastre', au transmis într-o postare pe Twitter FDS, făcând referire la orașul de frontieră Ras al-Ain. Este vorba de o zonă de unde soldații americani s-au retras luni, indică Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

'Nu sunt răniți printre trupele noastre. Nu am răspuns la acest atac pe care nu noi l-am provocat. Suntem pregătiți să ne apărăm poporul în nord-estul Siriei', afirmă FDS.

Încăierări au avut deja loc între forțele turce și siriene și nu există niciun indiciu că acest bombardament prefațează o vastă incursiune turcă în Siria, notează AFP.

Dar șeful pentru comunicare al președinției turce, Fahrettin Altun, a scris în Washington Post că soldații turci vor 'trece frontiera siriano-turcă în scurt timp', potrivit agenției de presă franceze. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău