Semnal de alarmă, tras de UNICEF și OMS. Pandemia COVID-19 provoacă cele mai mari consecințe asupra procesului de vaccinare din ultimele trei decenii

  • 18 Iulie 2022 11:22
Semnal de alarmă, tras de UNICEF și OMS. Pandemia COVID-19 provoacă cele mai mari consecințe asupra procesului de vaccinare din ultimele trei decenii

OMS și UNICEF trag un semnal de alarmă, întrucât noile date arată că acoperirea globală a vaccinării a continuat să scadă în 2021. Circa 25 de milioane de sugari nu au fost imunizați.

Se înregistrează cea mai redusă rată a vaccinării în rândul copiilor din ultimii 30 de ani, potrivit datelor oficiale publicate astăzi de OMS și UNICEF.

Ponderea numărului de copii care au primit trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și pertussis (DTP3) – un indicator pentru acoperirea imunizării în interiorul și între țări – s-a redus cu cinci puncte procentuale în perioada 2019 și 2021, ajungând până la 81%.

Drept urmare, doar pe parcursul anului 2021, 25 de milioane de copii au omis una sau mai multe doze de DTP3 în cadrul procesului de imunizare de rutină. Asta înseamnă cu două milioane de copii mai mult decât cei care au ratat imunizarea în 2020 și cu șase milioane mai mult decât în ​​2019, ceea ce reprezintă un număr tot mai mare de copii expuși riscului de boli grave, dar care pot fi prevenite prin vaccinare.

Acest rezultat se datorează multor factori, inclusiv unui număr crescut de copii care trăiesc în regiuni unde persistă conflicte, unde accesul la imunizare este dificil și unde există dezinformare, probleme legate de COVID-19, cum ar fi întreruperile lanțului de servicii și aprovizionare, izolarea. Acestea sunt doar câteva măsuri care au limitat accesul și disponibilitatea serviciilor de imunizare.

„Aceasta este o alertă roșie pentru sănătatea copiilor. Asistăm la cea mai mare scădere susținută a imunizării copiilor dintr-o generație. Consecințele vor fi măsurate în vieți”, a spus Catherine Russell, director executiv UNICEF. „În timp ce anul trecut ne așteptam la o descreștere a numărului de persoane vaccinate ca urmare a întreruperilor și blocajelor cauzate de COVID-19, ceea ce vedem acum este o scădere continuă. COVID-19 nu este o scuză. Avem nevoie de recuperarea ratei de imunizare, altfel vom asista inevitabil la mai multe focare, mai mulți copii bolnavi și o presiune mai mare asupra sistemelor de sănătate.”

18 milioane de copii din cei 25 de milioane nu au primit o singură doză de DTP pe parcursul anului, marea majoritate dintre ei trăind în țări cu venituri mici și medii, precum India, Nigeria, Indonezia, Etiopia și Filipine. Printre țările cu cele mai mari creșteri relative ale numărului de copii care nu au primit niciun vaccin în perioada 2019 și 2021 se numără Myanmar și Mozambic.

La nivel global, mai mult de un sfert din acoperirea vaccinurilor HPV care a fost realizată în 2019 nu mai există. Acest lucru are consecințe grave pentru sănătatea femeilor și a fetelor, deoarece acoperirea globală a primei doze de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV) este de doar 15%, în ciuda faptului că primele vaccinuri au fost autorizate acum mai mult de 15 ani.

Experții speră că 2021 va fi un an de recuperare în care programele de imunizare tensionate se vor reconstrui și va acoperi rata copiilor care nu au fost imunizați în 2020. În schimb, acoperirea vaccinării DTP3 a fost readusă la cel mai scăzut nivel din 2008, ceea ce, împreună cu scăderea nivelului de acoperirire pentru alte vaccinuri de bază a împins lumea să nu atingă obiectivele globale, inclusiv indicatorul de imunizare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Această scădere istorică a ratelor de imunizare are loc pe fundalul ratelor în creștere rapidă a malnutriției acute severe. Un copil subnutrit are deja imunitatea slăbită și vaccinările ratate  înseamnă că bolile comune ale copilăriei pot deveni rapid letale pentru acesta. Convergența crizei foametei cu un deficit tot mai mare de imunizare amenință să creeze condițiile pentru o criză de supraviețuire a copiilor. Acoperirea procesului de vaccinare a scăzut în fiecare regiune. Mai exact, în regiunea Asiei de Est și Pacificului se înregistrează cea mai abruptă inversare a acoperirii DTP3, scăzând cu nouă puncte procentuale în doar doi ani.

„Planificarea și combaterea COVID-19 ar trebui, de asemenea, să meargă mână în mână cu vaccinarea împotriva bolilor letale, precum rujeola, pneumonia și diareea”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Nu este o chestiune de niciunul/sau, este posibil să le faci pe amândouă”. Uganda a menținut niveluri ridicate de acoperire în programele de imunizare de rutină, în timp ce a lansat un program de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a proteja populațiile prioritare, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății. În mod similar, Pakistanul a revenit la nivelurile de acoperire pre-pandemie datorită angajamentului guvernamental la nivel înalt și eforturilor semnificative de recuperare a imunizării. Realizarea acestui lucru în mijlocul unei pandemii, când sistemele de sănătate și lucrătorii din domeniul sănătății erau supuși unor eforturi semnificative, trebuie aplăudată.

Vor fi necesare eforturi monumentale pentru a atinge niveluri universale de acoperire și pentru a preveni focarele. Nivelurile reduse de acoperire au condus deja la focare evitabile de rujeolă și poliomielită în ultimele 12 luni, subliniind rolul vital al imunizării în menținerea sănătății copiilor, adolescenților, adulților și societății.

Rata privind administrarea primei doze de rujeolă a scăzut până la 81% în 2021, reprezentând cel mai scăzut nivel din 2008. Asta înseamnă că 24,7 milioane de copii au omis prima doză de rujeolă în 2021, cu 5,3 milioane mai mult decât în ​​2019. Alți 14,7 milioane de copii nu au primit a doua doză necesară. În mod similar, comparativ cu 2019, alți 6,7 milioane de copii au omis cea de-a treia doză de vaccin împotriva poliomielitei și 3,5 milioane au omis prima doză de vaccin HPV - care protejează fetele împotriva cancerului de col uterin.

Scăderea bruscă pe parcursul a doi ani vine după aproape un deceniu de progres stagnat, subliniind necesitatea de a aborda nu numai perturbările legate de pandemie, ci și provocările sistemice ale imunizării pentru a ne asigura că fiecare copil și adolescent este implicat.

OMS și UNICEF lucrează cu Gavi, Alianța Vaccinurilor, și alți parteneri pentru a furniza Agenda globală de imunizare 2030 (IA2030), o strategie pentru toate țările și partenerii mondiali pentru a atinge obiectivele stabilite privind prevenirea bolilor prin imunizare și furnizarea de vaccinuri tuturor, pretutindeni, la orice vârstă.

„Este sfâșietor să vezi că mai mulți copii pierd din nivelul de protecție împotriva bolilor care pot fi prevenite prin imunizare deja al doilea an la rând. Prioritatea Alianței trebuie să fie de a ajuta țările să mențină, să restabilească și să consolideze imunizarea de rutină, alături de executarea unor planuri ambițioase de vaccinare împotriva COVID-19, nu doar prin vaccinuri, ci și prin sprijin structural adaptat pentru sistemele de sănătate”, a spus dr. Seth Berkley, CEO al Gavi.

Partenerii IA2030 solicită guvernelor și actorilor relevanți:

• Intensificarea eforturilor de recuperare a vaccinării pentru a aborda revenirea la imunizarea de rutină și extinderea serviciilor de informare în zonele defavorizate pentru a ajunge la copiii lipsiți de serviciile de vaccinare. La fel, se solicită implementarea campaniilor de prevenire a focarelor;

• Implementarea strategiilor bazate pe dovezi, centrate pe oameni și personalizate pentru a construi încrederea în vaccinuri și imunizare, pentru a contracara dezinformarea și pentru a crește gradul de utilizare a vaccinurilor, în special în rândul comunităților vulnerabile;

• Asigurarea pregătirii și răspunsului actual la pandemie. Eforturile de consolidare a arhitecturii globale de sănătate conduc la investiții în servicii de asistență medicală primară (ASP), cu sprijin explicit pentru consolidarea și susținerea imunizării esențiale;

• Asigurarea angajamentului politic din partea guvernelor naționale și creșterea alocației de resurse interne pentru a consolida și susține imunizarea în AMP;

• Prioritizarea informațiilor privind sănătatea și consolidarea sistemelor de supraveghere a bolilor pentru a furniza datele și monitorizarea necesare pentru ca programele să aibă un impact maxim;

• Atragerea și creșterea investițiilor în cercetare pentru a dezvolta și îmbunătăți vaccinuri și servicii de imunizare moderne, care pot îndeplini nevoile comunității, precum și obiectivele IA2030.

Note pentru editori:

Despre date:

Pe baza datelor raportate de țară, estimările oficiale ale OMS și UNICEF ale acoperirii naționale de imunizare (WUENIC) oferă cel mai mare și mai cuprinzător set de date din lume privind tendințele de imunizare pentru procesul de vaccinare împotriva a 13 boli, administrate prin sisteme de sănătate obișnuite - în mod normal la clinici, centre comunitare, servicii de informare sau vizite ale lucrătorilor din domeniul sănătății. Pentru 2021, au fost furnizate date din 177 de țări.

Despre OMS

Dedicată bunăstării tuturor oamenilor și ghidată de știință, Organizația Mondială a Sănătății conduce și susține eforturile globale de a oferi tuturor, de pretutindeni, șanse egale la o viață sigură și sănătoasă. OMS conectează națiunile, partenerii și oamenii din prima linie în peste 150 de locații – conducând răspunsul mondial la urgențele de sănătate, prevenind bolile, abordând cauzele principale ale problemelor de sănătate și extinzând accesul la medicamente și îngrijire medicală. Misiunea noastră este să promovăm sănătatea, să menținem lumea în siguranță și să avem grijă de cei vulnerabili. Pentru mai multe informații despre OMS și activitatea acesteia, vizitați: www.who.int. Urmărește OMS pe TwitterFacebookInstagramLinkedInTikTokPinterestSnapchat, și YouTube

Despre UNICEF

UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dificile regiuni din lume pentru a ajunge la cei mai dezavantajați copii. În peste 190 de țări și teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, de pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați: www.unicef.org. Urmărește UNICEF pe TwitterFacebookInstagram și YouTube.

Despre Agenda de Imunizare 2030:

Agenda de Imunizare 2030 (IA2030) este o strategie globală ambițioasă pentru a maximiza impactul vaccinurilor care salvează vieți - una dintre cele mai de succes și mai rentabile intervenții de sănătate publică din toate timpurile. IA2030 urmărește să reducă la jumătate numărul copiilor care încă nu mai primesc vaccinuri esențiale, să realizeze 500 de introduceri de vaccinuri noi sau insuficient utilizate în țările cu venituri mici și medii și să atingă o acoperire de 90% pentru vaccinurile cheie care salvează vieți. Atingerea acestor obiective ar evita peste 50 de milioane de decese și ar ajuta la construirea unor sisteme de asistență medicală care să reziste impactului pandemiilor și să ofere un răspuns rapid la vaccinare. Strategia a fost aprobată de toate țările prin cea de-a 73-a Adunare Mondială a Sănătății și este un angajament al partenerilor IA2030, alcătuiți din agenții ONU, inițiative globale de sănătate (cum ar fi Gavi, Alianța Vaccinelor, Inițiativa Globală pentru Eradicarea Poliomielitei, Inițiativa Rujeola și Rubeola), organizații neguvernamentale, organizații ale societății civile, organizații bazate pe credință și mediul academic. Pentru mai multe informații despre partenerii IA2030, vă rugăm să vizitați pagina de angajament al partenerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău