Șefului Direcției transport, Igor Gamrețchi, va compărea pe banca acuzaților

  • 04 Iulie 2017 15:13
Șefului Direcției transport, Igor Gamrețchi, va compărea pe banca acuzaților

Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Igor Gamrețchi, va compărea pe banca acuzaților. Procurorii au finalizat urmărirea penală și au deferit justiției cauza penală de învinuire a acestuia de trafic de influență la selectarea companiilor care urmau să asigure amenajarea parcărilor cu plată în capitală, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Procuratura Generală se menționează că în iulie 2015, Consiliul municipal Chișinău a anunțat inițierea licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată în capitală. Investigațiile au relevat însă că cerințele obligatorii au fost majorate nemotivat prin adăugarea ca exigență față de ofertanți demonstrarea efectuării a minimum șase milioane de tranzacții de parcare în ultimii trei ani, precum și dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puțin de cinci orașe în ultimii doi ani.

Deși caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare – nerezidenta Eme Parkleitsystem GmbH și rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele. După încheierea contractului între Primărie și compania câștigătoare a fost inițiată o urmărire penală pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către factorii de decizie ai Primăriei și abuzului în serviciu comis de către reprezentanți ai unor agenți economici. Dosarul a fost deschis în legătură cu existența unor bănuieli că viceprimarul Nistor Grozavu ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către CMC, în condițiile în care Legea cu privire la parteneriatul public privat stabilește expres că, după desemnarea câștigătorului, se negociază clauzele contractuale și doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare și semnare Consiliului.

Pe durata anchetei, au fost documentate întâlniri periodice ale șefului Direcției transport cu un om de afaceri, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câștigător, al altor companii de parking, dar și al unor offshoruri. Potrivit înțelegerilor dintre șeful de Direcție cu omul de afaceri, acesta i-a promis că poate interveni pe lângă edilul capitalei pentru a iniția implementarea respectivului proiect în schimbul cedării a 26% din capitalul social al companiei care urma a fi desemnată câștigătoare. Ulterior, propunerea omului de afaceri a fost acceptată de primar cu condiția partajării în mod egal între cei doi a cotei de 26%. Prin urmare, la indicația primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă a fost inițiată procedura de organizare a concursului, chiar dacă termenul de desfășurare deja expirase.

Cauza penală în privința șeful Direcției transport a fost disjunsă din cauza penală inițială unde figurează și alte persoane implicate în trucarea licitației de selectare a companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală.

Învinuitul a încheiat cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, în schimbul unei pedepse reduse.  Inculpatul este cercetat în stare de arest la domiciliu, iar dacă vina lui va fi demonstrată riscă amendă în mărime de la 3000 la 4000 unități convenționale sau închisoare până la 6 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău