Șeful Transgaz, Ion Sterian: Practic, R.Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii (Mold-street)

  • 08 Octombrie 2021 18:13
Șeful Transgaz, Ion Sterian: Practic, R.Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii (Mold-street)

Programul de investiții al Transgaz în Republica Moldova a fost finalizat, „după cum am promis”, a declarat Ion Sterian, CEO Transgaz, în cadrul evenimentului „Abordare regională: Chișinău 2021”, organizat de Energynomics, transmite mold-street.com.

Potrivit șefului companiei Transgaz, operatorul sistemului de transport din România, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău e finalizat integral, cu toate legăturile aferente „și la Termoelectrica, și la Ghidighici, și la Tohatin și Petricani”, notează sursa citată

Totodatăm Ion Sterian a declarat că și toată infrastructura gazieră din România este gata pentru a livra gaze în Republica Moldova.

„Gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, cu cele două stații de comprimare de la Onești și Gherăiești, s-a finalizat la sfârșitul acestei săptămâni și este funcțional. Așteptăm ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze, pe care să le putem transporta în Republica Moldova”, a spus Ion Sterian.

„Practic, începând de ieri (29 septembrie n.r.) Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”, a adăugat șeful Transgaz.

Pe de altă parte, Ion Sterian a spus că chiar dacă sunt două stații de comprimare, care vor prelua gazele din Marea Neagră, sunt probleme la conexiunea cu celelalte surse diversificate din coridorul sudic, inclusiv cu Turkish Stream.

„Cu tristețe aflu că lucrările la interconectorul dintre Bulgaria și Grecia decurg foarte lent, deși trebuiau finalizate de câțiva ani și ar fi oferit inclusiv Republicii Moldova accesul la surse diversificate prin Coridorul Sudic, din TAP, Tanap, Coridorul Caspian și Perimetrul Șah Deniz 2. Era bine să avem aceste surse, pentru România, Republica Moldova și pentru celelalte țări central-europene”, a mai spus directorul Transgaz.

El a spus că i se pare ciudat că acest interconector nu este gata.

Ion Sterian a dat asigurări că de la 1 octombrie 2021 gazoductele Onești-Gherăești-Lețcani și Iași-Ungheni-Chișinău sunt gata de activitate, cu acorduri de interconectare, „cu absolut toate cele necesare”.

„Așteptăm doar ca furnizorii să nominalizeze punctele de ieșire din România și de intrare în Republica Moldova, cu volume de gaze pe care să le putem transporta în Republica Moldova”, a menționat șeful Transgaz.

Gazoductul finalizat de Transgaz poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, acoperind necesarul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău