Șeful Statului Major al SUA a afișat la Stockholm hotărârea Washingtonului de a susține Suedia și Finlanda

  • 05 Iunie 2022 09:29
Șeful Statului Major al SUA a afișat la Stockholm hotărârea Washingtonului de a susține Suedia și Finlanda

Șeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, a afișat sâmbătă hotărârea SUA de a susține Suedia și Finlanda înainte de aderarea lor la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la bordul USS Kearsarge, cea mai mare navă de război americană care a ancorat vreodată în portul Stockholm, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Este important pentru noi, SUA, precum și pentru alte țări ale NATO, să arătăm solidaritatea noastră cu Finlanda și Suedia prin acest exercițiu", a declarat generalul Milley, cu referire la manevrele navale anuale ale NATO în Marea Baltică, "Baltops 22", în timpul unei conferințe de presă comune cu șefa guvernului suedez Magdalena Andersson.

Aceste manevre, prevăzute să aibă loc între 5 și 17 iunie și la care participă 14 țări din NATO, precum și Suedia și Finlanda, au căpătat anul acesta o importanță aparte odată cu invazia rusă asupra Ucrainei, care a determinat cele două țări nordice să revină asupra politicii lor de nealiniere, veche de decenii, pentru a solicita să adere la NATO.

Prezența la Stockholm a navei Kearsarge, o navă de asalt amfibie concepută pentru a desfășura forțe terestre pe maluri inamice, "demonstrează angajamentul SUA față de o cauză comună, față de ordinea națională și ideea că țări mari nu pot invada țări mici fără să fie pedepsite", a adăugat generalul american.

Potrivit Magdalenei Andersson, prezența impozantă în mijlocul capitalei suedeze a acestui port-elicoptere de 250 de metri lungime și cu 1200 de pușcași marini, "este o expresie concretă a susținerii SUA și de asemenea un semn politic puternic într-o epocă crucială a istoriei".

"Și ea (prezența) arată că garanțiile de securitate pe care președintele Biden le-a evocat atunci când președintele (finlandez Sauli) Niinisto și cu mine am întreprins o vizită la Casa Albă sunt urmate de fapte concrete", a adăugat Andersson, cu referire la recenta sa vizită la Washington, împreună cu președintele finlandez. "Suntem foarte, foarte recunoscători pentru aceasta", a spus ea.

Generalul Milley s-a întâlnit cu pușcașii marini, cu piloții și cu soldații corpului de marină al Kearsarge, echipat cu 10 avioane de transport Osprey, capabile să decoleze și să aterizeze vertical, ca un elicopter, și să zboare ca un avion, cu șase elicoptere de atac Harrier, cu trei elicoptere MH-60, cu versiunea marină a "Black Hawk" și cu cinci vehicule de debarcare.

Întrebat despre mesajul pe care îl trimite prezența acestei nave în Marea Baltică, șeful Statului Major al SUA a subliniat că exercițiul "Baltops 22" prevede în special antrenamente pentru "practica unor atacuri amfibii și scenarii care ar presupune atacarea unui teritoriu cucerit de un adversar sau de o țară inamică", un avertisment abia voalat la adresa Rusiei.

De asemenea, SUA intenționează să-și întărească participarea la alte exerciții militare prevăzute să aibă loc în următoarele luni, a adăugat el.

Candidaturile Suediei și Finlandei la NATO se lovesc de opoziția Turciei, care le reproșează că oferă azil unor "teroriști" din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și aliaților lor.

Cele două țări caută garanții de securitate înainte de aderarea oficială ce le-ar asigura un sprijin necondiționat al aliaților, în virtutea Articolului V al Tratatului fondator al NATO, un proces de mai multe luni, pe care opoziția din partea Ankarei riscă să-l prelungească.

În absența unor garanții de securitate oficiale, cele două țări au cerut o prezență militară americană întărită în Marea Baltică și în nordul Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău