Șeful SIS spune care sunt cele trei tipuri de provocări la adresa securității R.Moldova

  • 09 Septembrie 10:01
Șeful SIS spune care sunt cele trei tipuri de provocări la adresa securității R.Moldova

La adresa R.Moldova acționează trei tipuri de provocări de securitate, iar dinamica generală a acestui climat în lume este mai puțin pozitiv, transmite MOLDPRES.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat în cadrul unui interviu oferit MOLDPRES, că “dinamica de securitate în plan internațional este mai puțin pozitivă” și că, în lume “nu există un stat sigur sută la sută”. “Dar dacă e să trecem în revistă mai multe sondaje internaționale cu privire la percepția siguranței personale, Republica Moldova se plasează pe un loc suficient de bun, intrând și în top 50 de state la acest capitol”, a spus Esaulenco.

Oficialul a declarat că asupra securității naționale a statului moldovean acționează cel puțin trei tipuri de provocări de securitate. “Este vorba de riscuri de securitate clasice, ca evoluțiile regionale și interesele marilor actori internaționali în regiune, siguranța energetică, acționează provocări de factură hibridă – conflictele înghețate, atacurile cibernetice, dar a apărut și fenomenul știrilor false”, a specificat Esaulenco.

Potrivit lui, îmbunătățirea cadrului legislativ al sistemului securității naționale ar facilita activitatea de intelligence și cea specială de investigație. “Adoptarea pachetului de legi propus de SIS ne-ar facilita semnificativ activitatea și ar ajusta unele mecanisme instituționale la standardele moderne. În condițiile actuale, o serie de misiuni care ar putea fi facilitate de un cadru normativ adecvat, iau mult timp și resurse instituționale”, a concluzionat directorul SIS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,1 m/s
Sun
9
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău