Șeful Serviciului Informații și Securitate, Vitalie Pîrlog, și-a dat demisia

  • 20 Februarie 2018 10:32
Șeful Serviciului Informații și Securitate, Vitalie Pîrlog, și-a dat demisia

Directorul Serviciului Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, a demisionat la nici două luni de la numirea sa în funcție. Potrivit unui comunicat al Legislativului, Vitalie Pîrlog a depus, ieri, 19 februarie cererea prin care a anunțat că vrea să renunțe la funcția de șef al SIS.

„Opțiunea de a mă retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, se menționează în cerere.

Parlamentul l-a numit pe Vitalie Pârlog în funcția de director al SIS la 21 decembrie 2017, cu 55 de voturi din 101.

Candidatura acestuia a fost contestată de deputații din opoziție, care au făcut trimitere la activitatea sa politică anterioară, dar și la faptul că Vitalie Pîrlog deținea mandatul de ministru al Justiției la 7 aprilie 2009, atunci când au existat numeroase plângeri privind abuzurile unor judecători.

Vitalie Pârlog a declarat că nu mai este implicat în politică din 2014, chiar dacă a candidat la funcția e deputat pe listele Partidului Comuniștilor, iar în legătură cu acțiunile din 7 aprilie 2009 a acționat în conformitate cu legea.

Vitalie Pârlog a fost, între anii 2001 și 2006, reprezentantul Guvernului R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

La 20 septembrie 2006, prin decretul președintelui de atunnci Vladimir Voronin, Pârlog este numit în funcția de ministru al Justiției. El și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. Între 14—25 septembrie 2009 a deținut interimatul șefiei Cabinetului de Miniștri, înainte ca guvernarea să fie transferată de la comuniști la Alianța pentru Integrare Europeană. Până a deveni director SIS, Vitalie Pîrlog ocupa funcția de președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor INTERPOL.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău