Șeful serviciului britanic de contrainformații MI5 își avertizează concetățenii: Feriți-vă de agenții ruși și chinezi!

  • 14 Iulie 2021 11:59
Șeful serviciului britanic de contrainformații MI5 își avertizează concetățenii: Feriți-vă de agenții ruși și chinezi!

Șeful serviciului britanic de contrainformații și securitate internă MI5, Ken McCallum, le-a cerut miercuri cetățenilor britanici să trateze amenințarea de spionaj provenind dinspre Rusia și China cu aceeași vigilență ca în cazul terorismului, avertizându-i totodată că spionii străini caută să fure tehnologie, să semene discordie și să atace infrastructura țării, relatează Reuters.

Atentatele de la 11 septembrie 2001 împotriva SUA cu aproape 20 de ani în urmă au făcut din lupta împotriva terorismului principala prioritate a agențiilor de informații occidentale, cu resurse vaste concentrate pentru contracararea amenințărilor venite dinspre militanții locali și cei din străinătate.

Dar afirmarea crescândă a Rusiei postsovietice și Chinei a forțat serviciile de informații din Occident să se reorienteze din nou pe contraspionajul de modă veche sau spioni pe urmele altor spioni, ca într-un joc constant de-a șoarecele și pisica.

Potrivit directorului general al MI5, serviciile secrete britanice au identificat în ultima perioadă circa 10.000 de abordări mascate utilizate de către spioni străini, în încercarea de a manipula oameni obișnuiți în Marea Britanie.

Consecințele spionajului efectuat către puteri străine pot merge de la 'frustrare și inconveniențe, trecând prin pierderea mijloacelor de subzistență până la pierderea vieții', a atras atenția McCallum într-un discurs pe care l-a rostit la sediul MI5 din Thames House.

'Trebuie cu timpul să creăm o conștientizare și reziliență a publicului la amenințări din partea unor state asemănătoare cu cea pe care am făcut-o de-a lungul anilor cu privire la terorism', a spus el, conform unui fragment din discursul său dat publicității de MI5.

'Nu trebuie să vă fie frică, dar fiți pe fază!', a afirmat Ken McCallum, adresându-se cetățenilor britanici.

China și Rusia, potrivit serviciilor de informații britanice, au încercat fiecare să sustragă date comerciale sensibile, să fure idei reprezentând proprietate intelectuală, să se amestece în politică și să dezinformeze.

Beijingul și Moscova susțin la rândul lor că Occidentul este cuprins de paranoia comploturilor. Atât Rusia, cât și China neagă orice fel de imixtiune în afacerile interne ale altor state, că ar încerca să fure tehnologie, să comită atacuri cibernetice sau să semene discordie.

McCallum, spion de carieră, a declarat că întreaga țară ar trebui să fie atentă la amenințarea reprezentată de spionajul străin.

'Vedem universități strălucite în Regatul Unit și cercetători ale căror descoperiri au fost furate sau copiate; vedem întreprinderi ruinate din cauza pierderii avantajelor la care au lucrat cu migală pentru a le construi', a spus el.

'Profitând de cea mai mică șansă, actori ostili vor scurtcircuita ani de cercetare și de investiții britanice. Se întâmplă la scară mare. Și ne afectează pe toți. Locuri de muncă în Regatul Unit, servicii publice în Regatul Unit, viitor în Regatul Unit', a menționat directorul MI5.

MI5 a început ca un serviciu de contrainformații în 1909, concentrându-se mai întâi pe amenințarea dinspre Germania, iar apoi - după cel de-al Doilea Război Mondial - pe amenințările reprezentate de agenții sovietici în perioada Războiului rece.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău