Șeful programului nuclear iranian a fost asasinat cu o armă de o tonă pe care Mossadul a introdus-o clandestin în Iran

  • 11 Februarie 2021 16:48
Șeful programului nuclear iranian a fost asasinat cu o armă de o tonă pe care Mossadul a introdus-o clandestin în Iran

Omul de știință Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian asasinat în noiembrie 2020 lângă Teheran, a fost ucis cu o armă de o tonă introdusă clandestin pe bucăți de serviciul secret israelian Mossad, informează Agerpres care citează dezvăluiri publicate The Jewish Chronicle și preluate de Reuters.

Ambuscada organizată împotriva convoiului de mașini care-l însoțea pe șeful programului nuclear iranian a fost organizată de o echipă de peste 20 de agenți, cetățeni israelieni și iranieni, după opt luni de supraveghere.

La puțin timp după ce coloana a trecut de o curbă, o mitralieră telecomandată, aflată într-o camionetă Nissan de culoare albastră parcată în apropiere, a început să tragă în mașina în care se afla Fakhrizadeh.

Conform surselor iraniene, în momentul ambuscadei, Fakhrizadeh se îndrepta împreună cu soția sa spre Absard. Cei doi se aflau într-un sedan Nissan de culoare neagră, care făcea parte dintr-un coloană de patru mașini.

 

Mașina a fost lovită, după care s-a oprit, moment în care se presupune că cercetătorul iranian a ieșit afară din vehicul, aparent fără să realizeze că zgomotele din caroserie erau provocate de gloanțe.

Mitraliera a continuat să tragă, iar Fakhrizadeh a fost lovit din lateral și în spate. Cel puțin un glonț i-a secționat coloana vertebrală, conform presei iraniene.

Unul din bodyguarzii lui Fakhrizadeh a fost și el rănit, în timp ce a sărit peste acesta, în încercarea de a-l proteja.

Arma a fost operată de la distanță de agenți de teren

Potrivit celor scrise de Jewish Chronicle, Iranul „a evaluat în secret că îi vor fi necesari șase ani” înainte ca înlocuirea lui Fakhrizadeh să devină „pe deplin operațională” și că moartea savantului „a prelungit perioada de timp care i-ar trebui Iranului pentru a realiza o bombă de la circa 3 luni și jumătate la 2 ani”.

Mossad a instalat arma automată pe o camionetă Nissan și că „arma respectivă, operată de la distanță de agenți de teren atunci când au observat ținta, era atât de grea pentru că includea o bombă care a distrus dovezile după omor”, informează Jewish Chonicle.

Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, era suspectat de mult timp de Occident ca fiind creierul unui program secret destinat fabricării de bombe nucleare.

El era descris de serviciile secrete occidentale și israeliene drept șeful misterios al acestui program secret oprit în 2003 și pe care, conform acuzațiilor Statelor Unite, Iranul încearcă să-l reia, fapt dezmințit de Teheran.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău