Șeful Postului control fitosanitar Leușeni al ANSA reținut de CNA

  • 07 Septembrie 2017 12:08
Șeful Postului control fitosanitar Leușeni al ANSA reținut de CNA

Șeful Postului control fitosanitar Leușeni al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acesta este bănuit de abuz în serviciu și corupere pasivă, exprimate prin perceperea sistematică de mijloace financiare de la diferiți agenți economici. Alături de șeful de la ANSA a mai fost reținut și reprezentantul unui agent economic, care este suspectat de corupere activă, transmite IPN.

Centrul Național Anticorupție anunță într-un comunicat de presă că, potrivit materialelor cauzei penale, șeful Postului control fitosanitar Leușeni, folosind situația de serviciu, ar fi dat indicații ilicite medicilor veterinari și fitosanitari din subordine, ordonându-le să creeze impedimente neîntemeiate agenților economici care importă în Republica Moldova produse alimentare, cu scopul de a-i determina pe aceștia să-i solicite ajutorul personal. Ulterior, după ce discuta cu agenții economici, funcționarul îi condiționa să-i achite diferite sume de bani pentru a soluționa problema.

Potrivit comunicatului, în procesul investigării cazului, s-a constatat că șeful postului control fitosanitar primea regulat diferite sume de bani pentru fiecare lot de produse alimentare importate pe parcursul săptămânii prin postul vamal Leușeni, dar și prin posturile vamale Tudora și Criva. Astfel, în privința funcționarului a fost pornită o urmărire penală pentru corupere activă, fiind acumulate probe privind perceperea sistematică a unor plăți de la un șir de agenți economici. Acestea ar fi fost achitate sub formă de „salariu” sau „taxă de protecție”, cadouri prețioase etc.

De asemenea, în privința funcționarului menționat se documentează și componența de infracțiune - îmbogățirea ilicită.

În prezent, șeful postului control fitosanitar este reținut pentru 72 de ore și se află în custodia CNA. De asemenea, a fost reținut și unul dintre reprezentanții agentului economic care achitau regulat mită. Ultimul este cercetat pentru corupere activă. Cazul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău