Șeful Pentagonului, prima vizită în Europa: Lloyd Austin merge la Berlin, Londra și NATO pentru a discuta despre comportamentul destabilizator al Rusiei și ascensiunea Chinei

  • 09 Aprilie 2021 15:04
Șeful Pentagonului, prima vizită în Europa: Lloyd Austin merge la Berlin, Londra și NATO pentru a discuta despre comportamentul destabilizator al Rusiei și ascensiunea Chinei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va efectua o serie de vizite în Israel, Germania, Regatul Unit și sediul NATO din Belgia în zilele următoare pentru discuții cu lideri guvernamentali și militari, a anunțat joi Pentagonul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Secretarul Austin se va întâlni cu omologii săi și cu alți oficiali înalți pentru a discuta despre importanța relațiilor internaționale de apărare și pentru a consolida angajamentul Statelor Unite în ceea ce privește descurajarea și apărarea, partajarea responsabilităților și securitatea transatlantică”, a subliniat Departamentul american al Apărării, potrivit sursei citate.

Lloyd Austin este primul membru al administrației președintelui american Joe Biden care va efectua vizite în Israel, Germania și Regatul Unit și al doilea, după secretarul de stat Antony Blinken, care se va deplasa la sediul NATO.

În Israel, se va întâlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu ministrul apărării Benny Gantz pentru a discuta despre “prioritățile comune” și pentru a reafirma angajamentul Washingtonului pentru ca Israelul să își conserve superioritatea militară asupra vecinilor săi, potrivit unui comunicat.

În Europa, el se va întâlni cu ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Lloyd Austin va părăsi Washingtonul sâmbătă, dar calendarul pentru turneul său nu a fost detaliat.

În schimb, Pentagonul a informat că Austin se va deplasa la Berlin pentru “a arăta importanța pe care SUA o acordă relațiilor bilaterale de apărare cu unul dintre cei mai apropiați aliați NATO”.

Alte subiecte de discuție vor include combaterea influenței maligne a rivalilor strategici comuni și dialogul continuu asupra posturii forțelor SUA în Germania și în alte zone, în contextul în care administrația Biden a sistat retragerea militară parțială din Germania, anunțată de fosta administrație Trump, și a declanșat un proces de revizuire globală a prezenței militare americane în lume.

În Germania, secretarul apărării va vizita și Comandamentele SUA pentru Europa și Africa, care se află în alertă după recentele mișcări de trupe ale Rusiei la granița estică a Ucrainei.

Cu secretarul general al NATO, Lloyd Austin va discuta despre modul în care Alianța abordează comportamentul destabilizator al Rusiei, ascensiunea Chinei, terorismul și provocările globale, cum ar fi COVID-19 și schimbările climatice.

Vizita sa se va încheia în Marea Britanie, unde secretarul american al apărării se va întâlni cu omologul britanic pentru a reafirma importanța cooperării SUA – Regatul Unit în materie de apărare după ce Londra și-a prezentat recent documentul de revizuire strategică în materie de securitate, apărare și politică externă, cea mai amplă astfel de reformă din ultimii 30 ani, care prevede ridicarea plafonul arsenalului nuclear al țării, o premieră de la încheierea Războiului Rece, ridicarea Rusiei la rangul de amenințare majoră pentru Regatul Unit, și definirea regiunii indo-pacifice ca zonă de interes în competiția sistemică cu China. Aceleași abordări sunt împărtășite și de administrația Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău