Șeful Pentagonului mulțumește României pentru angajamentul față de NATO: SUA sunt alături umăr la umăr de România, un aliat statornic

  • 09 Octombrie 2020 09:01
Șeful Pentagonului mulțumește României pentru angajamentul față de NATO: SUA sunt alături umăr la umăr de România, un aliat statornic Calea Europeană

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, i-a mulțumit omologului său român, Nicolae Ciucă, pentru angajamentul României față de NATO, în contextul în care cei doi oficiali au semnat joi, la Washington, o foaie de parcurs pentru cooperare la nivelul apărării pe zece ani, consolidând astfel parteneriatul strategic bilateral, scrie caleaeuropeana.ro.

“Foarte bucuros să-l salut astăzi la Pentagon pe ministrul român al Apărării Naționale Nicolae-Ionel Ciucă și să-i mulțumesc pentru angajamentul României față de NATO. Ne-am consolidat parteneriatul strategic semnând o Foaie de parcurs pe 10 ani pentru cooperarea în domeniul apărării, a scris Esper, pe Facebook, potrivit sursei citate.

Secretarul apărării Mark Esper a confirmat calitatea de aliat statornic al SUA în relația cu România, evidențiind consolidarea relațiilor dintre cele două țări de-a lungul timpului. El a menționat faptul că România a găzduit o serie de exerciții care îmbunătățesc interoperabilitatea și întăresc linia de descurajare a Rusiei de-a lungul flancului estic al NATO.

Oficialul american și-a exprimat de asemenea recunoștința față de angajamentul puternic al României față de Alianță, în special prin găzduirea Sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore care constitue un element cheie pentru apărarea NATO.

Totodată, Mark Esper a remarcat faptul că România a crescut cheltuielile de apărare în ultimii ani pentru a depăși 2% din PIB, salutând acest fapt ca pe un exemplu puternic pentru alte state aliate. “Securitatea și prosperitatea noastră colective depind de toate națiunile partenere, care trebuie să facă investițiile necesare pentru o Alianță mai pregătită și mai capabilă”, a subliniat secretarul american al apărării, în timp ce a scos în evidență importanța României ca aliat datorită poziției sale pe flancul estic al NATO și la Marea Neagră.

Angajamentul SUA față de NATO și articolul 5 este “de fier, iar America este alături umăr la umăr de România pe măsură ce avansăm pacea, democrația, libertatea și celelalte valori comune ale noastre”, l-a asigurat Esper pe omologul român, conform transcriptului schimbului de opinii de la debutul întâlnirii.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău