Șeful Pentagonului începe un turneu în regiunea Mării Negre, cu vizite în Georgia, România și Ucraina

  • 17 Octombrie 17:09
Șeful Pentagonului începe un turneu în regiunea Mării Negre, cu vizite în Georgia, România și Ucraina

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a plecat duminică într-un turneu în regiunea Mării Negre pentru a întări alianțele cu țările supuse presiunii ruse și pentru a exprima recunoștința SUA pentru contribuția lor la războiul din Afganistan timp de două decenii, relatează AFP.

Lloyd Austin se va deplasa în Georgia, România și Ucraina, înainte de a participa la summitul miniștrilor apărării ai NATO, care se va organiza cu prezență fizică la Bruxelles pe 21 și 22 octombrie.

"Noi dăm asigurări și întărim suveranitatea țărilor care se află în prima linie a agresiunii ruse", a declarat presei un înalt responsabil american din domeniul apărării înainte de călătorie.

Șeful Pentagonului le va mulțumi partenerilor săi pentru contribuțiile lor, precum și pentru pierderile importante pe care le-au suferit în cadrul forțelor coaliției în Afganistan timp de două decenii, înainte de retragerea precipitată a SUA în acest an.

"Ne vom arăta recunoștința pentru sacrificiile și investițiile partenerilor și aliaților noștri", a declarat aceeași sursă.

Aflate în zona Mării Negre, unde Rusia a încercat să-și extindă influența și să împiedice expansiunea alianței nord-atlantice, cele trei țări se află pe orbita NATO, România ca membră cu drepturi depline și Georgia și Ucraina ca state partenere.

În Georgia, Austin se va întâlni cu prim-ministrul Irakli Garibașvili și ministrul apărării Juanșer Burșuladze, având drept obiectiv principal continuarea cooperării în domeniul apărării, în contextul în care un program de formare de trei ani al armatei americane se încheie în acest an.

Georgia speră ca vizita lui Lloyd Austin să contribuie la avansarea dosarului său de aderare la NATO.

Va fi vorba despre un "alt mesaj clar al SUA în favoarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, a dezvoltării sale stabile și democratice și a obiectivelor euro-atlantice ale țării", a declarat miercuri ministrul de externe David Zalkaliani.

"Ne așteptăm ca reuniunile să fie axate pe aprofundarea cooperării noastre, chestiuni de securitate regională și procesul de integrare a Georgiei în NATO", a adăugat el.

În Ucraina, Lloyd Austin se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și ministrul apărării Andrii Taran, care s-au deplasat împreună la Washington la începutul lui septembrie pentru a-și pleda cauza pe lângă președintele Joe Biden în favoarea aderării lor la NATO.

În România, secretarul american al apărării se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă, într-un context de nouă criză politică în țară, notează AFP, potrivit Agerpres.

Lloyd Austin va încheia săptămâna la sediul NATO din Bruxelles, unde relațiile cu SUA, deteriorate în timpul precedentei administrații a lui Donald Trump, au primit o nouă lovitură luna trecută, când Australia a anulat un mega-contract cu Franța pentru a anunța un parteneriat strategic cu SUA și Regatul Unit, provocând o importantă criză diplomatică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
3
Wed
4
Thu
8
Fri
8

Curs oficial BNM 28 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău