Șeful PAM speră că Premiul Nobel pentru Pace "va trezi" lumea în privința foametei

  • 09 Octombrie 2020 14:50
Șeful PAM speră că Premiul Nobel pentru Pace

Directorul Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat vineri că Premiul Nobel pentru Pace "ne va inspira să încercăm să facem și mai mult", relatează DPA, preluat de Agerpres.

"Dar cred că cel mai important lucru este recunoașterea muncii intense pe care o depunem", a afirmat el la postul public de televiziune din Norvegia.

"Noi, la PAM, nu mergem la culcare noaptea gândindu-ne la oamenii pe care i-am salvat, ci mergem la culcare gândindu-ne la oamenii la care nu am ajuns din cauza lipsei de bani sau de acces", a adăugat el.

"Sper cu adevărat că acest premiu îi va face pe mulți să își dea seama că există în continuare oameni care merg la culcare înfometați în fiecare noapte și care mor de foame", a mai spus șeful PAM.

David Beasley a acordat interviul din Niger, spunând că regiunea Sahel "este o zonă foarte fragilă în acest moment" și exprimându-și îngrijorarea în legătură cu Yemen, Siria și Republica Democrată Congo, care se numără printre zecile de țări "aflate sub un mare risc din cauza COVID-19 și a deteriorării situației economice".

În același timp, președinta Comitetului Nobel din Norvegia, Berit Reiss-Andersen, a spus că Premiul Nobel pentru Pace acordat PAM este un apel la comunitatea internațională să crească finanțarea pentru această agenție a ONU cu sediul la Roma.

"În opinia noastră, este o obligație pentru toate statele din lume să garanteze că nu mai mor oameni de foame", a adăugat ea la Institutul Nobel de la Oslo.

"Pandemia (de coronavirus) și provocările ei întăresc motivele acordării acestui premiu", a mai spus ea, invocând nevoia de ajutoare alimentare, inclusiv investiții în agricultură și asistarea comunităților care sunt izolate.

"Pandemia ne arată de asemenea că este absolut necesară cooperarea multilaterală pentru a combate provocările globale. Multilateralismul pare să nu mai fie respectat în zilele noastre", a declarat Berit Reiss-Andersen, adăugând că pandemia a mai evidențiat că ne confruntăm cu o criză majoră și că "suntem cu toții în aceeași barcă".

Ea a mai spus totodată că foametea este folosită ca armă de război și poate duce la conflicte.

"Posibilitatea de a înfometa populații pentru a pătrunde într-un teritoriu este una dintre cele mai vechi arme de război din lume", a subliniat ea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău