Șeful ONU va merge în Rusia și apoi în Ucraina săptămâna viitoare

  • 23 Aprilie 2022 10:30
Șeful ONU va merge în Rusia și apoi în Ucraina săptămâna viitoare

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va vizita săptămâna viitoare Rusia, unde va fi primit de Vladimir Putin, iar două zile mai târziu va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

"Marți, 26 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va sosi la Moscova pentru discuții cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. El va fi primit și de președintele Vladimir Putin", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

ONU a confirmat ulterior această vizită, care va marca prima întâlnire dintre Antonio Guterres și Vladimir Putin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Șeful ONU va vizita apoi Ucraina unde "va avea o întâlnire cu ministrul de externe Dmitro Kuleba și va fi primit de președintele Volodimir Zelenski la 28 aprilie", a anunțat Organizația într-un comunicat.

De asemenea, Antonio Guterres intenționează să se întâlnească la fața locului cu echipele agențiilor ONU "pentru a discuta despre o consolidare a ajutorului umanitar destinat ucrainenilor".

Antonio Guterres le-a trimis marți scrisori președintelui Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova și Kiev.

De la începutul intervenției ruse în Ucraina la 24 februarie, ONU a fost marginalizată în conflict, printre altele din cauza rupturii provocate de această criză între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, din care Moscova face parte împreună cu Washington, Paris, Londra și Beijing.

De când Antonio Guterres a afirmat că Rusia încalcă Carta ONU prin trimiterea de trupe în Ucraina, președintele rus a declinat orice contact cu șeful ONU, refuzând să discute cu acesta la telefon.

Antonio Guterres a avut, de asemenea, puține contacte cu președintele ucrainean, cu care a purtat o singură convorbire telefonică, la 26 februarie.

Marți, el a denunțat noua ofensivă rusă în estul Ucrainei și a cerut ambelor părți să înceteze lupta pentru o "pauză umanitară" de patru zile cu ocazia Paștelui ortodox.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău