Șeful ONU face apel la liderii lumii să retragă armele nucleare: Omenirea se joacă cu un pistol încărcat

  • 06 August 2022 12:40
Șeful ONU face apel la liderii lumii să retragă armele nucleare: Omenirea se joacă cu un pistol încărcat

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat sâmbătă la Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei, avertizează că Omenirea "se joacă cu un pistol încărcat" și face apel că liderii lumii să-și retragă armele nucleare din arsenalele lor.

În urmă cu 77 de ani, "zeci de mii de oameni au fost uciși pe neașteptate în acest oraș. Femei, copii și bărbați au fost incinerați într-un foc infernal", a spus el, potrivit AFP. 

"Clădirile s-au transformat în țărână. Supraviețuitorii au fost blestemați cu o moștenire radioactivă" de cancere și alte boli, a adăugat Antonio Guterres. "Trebuie să ne întrebăm: ce am învățat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraș?", a continuat Guterres.

În prezent, "crize cu puternice conotații nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat", a spus Antonio Guterres, reiterând avertismentele pe care le-a emis săptămâna aceasta la o conferință a semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) la New York.

În cursul ceremoniei anuale organizate la Hiroshima în memoria victimelor bombardamentului din 1945, Antonio Guterres a lansat un vibrant apel liderilor lumii pentru a retrage armele nucleare din arsenalele lor, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

În ultimii doi ani, comemorarea bombardamentului de la Hiroshima - la care asistă supraviețuitori, rude, responsabili japonezi și anumiți demnitari străini - se desfășoară în mod restrâns din cauza COVID-19.

Ceremonia de sâmbătă a fost mai importantă. O rugăciune tăcută a fost organizată la 08.15 (ora locală), când bomba americană a devastat orașul la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Riscul nuclear agită spiritele de când Rusia și-a invadat vecinul ucrainean în februarie. Ambasadorul Rusiei în Japonia nu a fost invitat la ceremonia de sâmbătă, dar a vizitat joi Hiroshima pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilanț care îi include și pe cei care au supraviețuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiațiilor.

Trei zile mai târziu, Statele Unite au lansat o altă bombă nucleară asupra orașului-port japonez Nagasaki, omorând aproximativ 74.000 de persoane și punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău