Șeful ONU avertizează că omenirea nu este pregătită pentru o nouă pandemie

  • 26 Decembrie 2023 19:23
Șeful ONU avertizează că omenirea nu este pregătită pentru o nouă pandemie

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat că omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie, informează DPA.

„Trebuie să facem mai mult. Trebuie să renunțăm la dezastrul moral și medical al țărilor bogate care acaparează și controlează proviziile de produse medicale în caz de pandemie și să ne asigurăm că toată lumea să aibă acces la diagnostice, tratamente și vaccinuri”, a declarat secretarul general al ONU cu ocazia Zilei Internaționale de Pregătire împotriva Epidemiilor, care este sărbătorită pe 27 decembrie, scrie Digi24.

Tratat global privind pandemiile

La inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) găzduiește în prezent o serie de negocieri ce vizează un tratat global privind pandemiile, în vederea îmbunătățirii reglementărilor și a pregătirii pentru pandemiile viitoare. Tratatul urmează să fie adoptat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, programată între 27 mai și 1 iunie 2024.

Cu toate acestea, proiectul viitorului tratat, redactat pe 30 de pagini, rămâne extrem de controversat. Printre altele, actuala propunere reglementează cât de repede sunt împărtășite informațiile despre noii agenți patogeni, cine și unde va produce vaccinurile și medicamentele, precum și modul în care acestea sunt distribuite.

Chiar dacă tratatul va fi adoptat la reuniunea OMS, acesta va intra în vigoare dacă este ratificat de un număr suficient de țări și ar fi valabil doar în acele state.

Țările bogate au criticat faptul că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanțarea cercetărilor medicale

Țările bogate au criticat faptul că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanțarea cercetărilor medicale și că firmele farmaceutice ar fi obligate să adopte o transparență a prețurilor. Proiectul prevede, de asemenea, ca producătorii să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală asupra produselor farmaceutice în cazul unei noi pandemii și să cedeze o parte din producția lor către OMS pentru a fi distribuită.

În Germania, sute de plângeri au fost depuse la Curtea Constituțională Federală împotriva acestui tratat. În septembrie, una dintre ele a fost respinsă pe motiv de inadmisibilitate.

Reclamantul se temea că OMS ar putea emite directive obligatorii și că ar putea trece peste deciziile luate de statele suverane cu privire la măsurile de sănătate, în cazul proclamării unor pandemii și urgențe sanitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău