Șeful OMS: "Persoanele cele mai sărace riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri"

  • 23 Noiembrie 2020 19:57
Șeful OMS:

Informațiile despre un al treilea vaccin promițător împotriva COVID-19 dau speranțe, a declarat luni directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a atras atenția în același timp că "persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri", potrivit DPA și AFP, preluat de Agerpres.

"Odată cu cele mai recente vești pozitive în legătură cu testele clinicile asupra vaccinurilor, lumina de la capătul acestui lung și întunecat tunel devine tot mai puternică", a spus șeful OMS într-o conferință de presă la Geneva.

"Există acum o speranță reală ca vaccinurile combinate cu alte măsuri de sănătate publică dovedite să pună capăt pandemiei", a afirmat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a cerut guvernelor să se asigure că fiecare țară primește vaccinuri și a salutat declarațiile în acest sens din weekend ale G20, grupul marilor economii din lume.

"Există acum un risc real ca persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri", a atras el totuși atenția.

După Pfizer-BioNTech și Moderna, luni a venit rândul tandemului AstraZeneca-Oxford să publice rezultate preliminare ale vaccinului său, care este în faza a treia de testare pe om.

Vaccinul a arătat o eficacitate cuprinsă între 70% și 90%, în funcție de modul în care este administrat. Primele două vaccinuri au arătat o eficacitate de 95%, de asemenea tot conform unor rezultate preliminare.

Avantajul vaccinului AstraZeneca-Oxford este că se păstrează la temperaturi de câteva grade, în timp ce celelalte două necesită temperaturi extrem de scăzute.

Rusia și China desfășoare de asemenea teste, fiecare dezvoltând un vaccin național.

Pentru a se evita ca cele mai bogate țări să achiziționeze toate dozele de vaccin, care în primele luni nu vor fi disponibile decât în cantități limitate, OMS a creat un mecanism numit ACT-Accelerator care ar trebui să permită distribuirea echitabilă a vaccinurilor și a altor eventuale tratamente.

Însă pentru acest lucru vor fi nevoie de 4,3 miliarde de dolari imediat, a reamintit Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că pentru anul viitor vor fi nevoie de alte 23,8 de miliarde de dolari.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău