Șeful OMS: Administrarea celei de-a treia doze este ''imorală'' în condițiile în care vaccinarea stagnează în Africa

  • 13 Octombrie 14:12
Șeful OMS: Administrarea celei de-a treia doze este ''imorală'' în condițiile în care vaccinarea stagnează în Africa

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în unele țări este "imorală" în condițiile în care inoculările stagnează în Africa, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează miercuri CNN, citat de Agerpres.

Intensificarea vaccinărilor cu doza de rapel (booster) este "imorală, incorectă și nedreaptă și trebuie să se oprească", a declarat marți șeful OMS pentru CNN.

"A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept și, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producție prin alte mijloace", a adăugat el.

OMS a recomandat o doză suplimentară de vaccin, a treia, pentru persoanele imunodeprimate, însă se opune utilizării la scară largă a dozelor de rapel (booster) până când un număr mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat cu o primă doză de ser anti-COVID-19.

America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singură doză de vaccin la peste 50% din populațiile lor, în timp ce doar 7% din populația Africii a primit o singură doză, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În septembrie, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a autorizat administrarea de doze de rapel cu vaccinul Pfizer pentru anumite categorii de persoane.

La rândul său, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a cerut statelor Uniunii Europene să emită "recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel". EMA a afirmat că în cazul persoanelor cu sistem imunitar normal, dozele de rapel cu serul BioNTech/Pfizer "pot fi luate în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de peste 18 ani".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
6,14
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:0,89 m/s
Sat
2
Sun
5
Mon
9
Tue
8
Wed
3

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău