Șeful OMS | Acest coronavirus reprezintă o amenințare fără precedent. Este un inamic al umanității

  • 18 Martie 2020 21:54
Șeful OMS | Acest coronavirus reprezintă o amenințare fără precedent. Este un inamic al umanității

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit miercuri noul coronavirus un "inamic al umanității", în contextul în care peste 8.000 de oameni au murit în întreaga lume de la apariția lui la sfârșitul lunii decembrie în China, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Acest coronavirus reprezintă o amenințare fără precedent. Dar este, totodată, o ocazie fără precedent de a ne uni împotriva unui inamic comun, un inamic al umanității", a spus oficialul OMS într-o conferință de presă virtuală.

"Peste 200.000 cazuri au fost semnalate la OMS și peste 8.000 de persoane și-au pierdut viața", între care și un copil, a spus el, subliniind că peste 80% dintre cazuri au fost înregistrate în Europa și Pacificul de Vest.

Dar directorul OMS a cerut încă o dată comunității internaționale să se mobilizeze, insistând asupra faptului că "Africa ar trebui să se trezească, continentul meu trebuie să se trezească".

La 11 martie, OMS a calificat epidemia de COVID-19 drept "pandemie", determinând numeroase țări să ia măsuri excepționale împotriva acesteia.

"În fiecare zi, OMS vorbește cu miniștri ai sănătății, cu șefi de stat, cu personal medical, cu șefi de spitale și industriași cu scopul de a-i ajuta să se pregătească și să stabilească priorități, în funcție de situația lor specifică", a insistat Tedros.

El a explicat că OMS recomandă întotdeauna să fie depistate toate cazurile și să fie izolate, subliniind că doar măsurile de "distanțare" socială, precum cele luate recent de numeroase țări europene, nu sunt suficiente.

"Măsurile de îndepărtare fizică - precum anularea manifestărilor sportive, concertelor și altor mari reuniuni - pot contribui la încetinirea transmiterii virusului, la reducerea presiunii asupra sistemului de sănătate și să facă epidemiile gestionabile, dar pentru a controla și a pune capăt epidemiilor, țările trebuie să testeze, să izoleze și să urmărească contactele", a detaliat el.

"Dacă nu o fac, lanțurile de transmitere vor continua" să existe și să "reapară odată ce măsurile de îndepărtare fizică vor fi ridicate", a avertizat șeful OMS.

Mai multe țări europene au afirmat că nu practică o depistare generalizată a cazurilor. iar directorul executiv al Programului pentru Urgențe din cadrul OMS, Michael Ryan, a declarat că el nu crede că este vorba de o "problemă de cantități de teste disponibile, ci de strategie".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău